Söndagssteken tillagad i Crock-Pot
Som jag skrivit tidigare har jag en ny Crock-Pot hemma, en Crock-Pot 5,7L Autostir. Den har en automatisk omrörningsfunktion, som man själv väljer om man vill använda eller inte. Häromveckan lagade jag en slökokad, helt underbar köttfärssås och använde då självklart omrörningsfunktionen. I helgen lagade jag ett av mina mest populära och efterfrågade Crock-Pot recept, Nattbakad högrev i Crock-Pot. Eller som man också kan säga, söndagssteken tillagad i Crock-Pot. Eftersom det är ett helt stycke kött som tillagas behövs inte omrörningsfunktionen. Med ett enkelt handgrepp byter man handtaget på locket till det utan sladd och allt är klart att användas.
Jag brukar bryna köttet runt om i smör i varm panna först för att få till den perfekta stekytan. Glöm inte att krydda köttet först med salt och malen peppar. Lägg ner köttet i botten på pottan. Skala morot, palsternacka och gul lök. Skär dessa och purjolöken i mindre bitar och lägg runt köttet. Häll på vin. Jag brukar dra ner på mängden då köttet i sig släpper en hel del vätska. Lägg ner lagerblad och timjan. Jag kör med torkad timjan som fungerar lika bra. På med locket. Sätt Crock-Pot på låg värme och timer på 8 timmar. Så där ja! Nu kan man lämna Crock-Pot för sig själv under denna tid. Åka till jobbet, leka med barnen, utföra trädgårdssysslor, åka och handla eller vad det nu kan vara.
8 timmar senare luktar det underbart i hela hemmet. I Crock-Pot ligger min färdiga middag och bara väntar på den sista finishen. Koka potatis. Lyft köttet ur grytan, sila buljongen och koka samman med mjölk eller grädde till en god sås (mixa eventuellt såsen för bättre konsistens och fluffighet). Servera med potatisen och hemgjord lingonsylt.
Köttet är oerhört smakrikt, mört och fantastiskt gott. Rotfrukterna har lagom spänst och smakar mums. Såsen blir krämig även med mjölk och har en underbar smak av alla kryddor, grönsaker och kött som har bildats under tillagningen. En helt fantastisk middag där Crock-Pot verkligen kommer till sin rätt!
Nattbakad högrev, 4 port
1 kg högrev (eller annat helt kött i bit)
Salt och vitpeppar
1 morot
1 palsternacka
1 purjolök
1 gul lök
½ kruka färsk timjan
2 lagerblad
3 dl rödvin
Låter jättegott