Söndagssteken tillagad i Crock-Pot

Som jag skrivit tidigare har jag en ny Crock-Pot hemma, en Crock-Pot 5,7L Autostir. Den har en automatisk omrörningsfunktion, som man själv väljer om man vill använda eller inte. Häromveckan lagade jag en slökokad, helt underbar köttfärssås och använde då självklart omrörningsfunktionen. I helgen lagade jag ett av mina mest populära och efterfrågade Crock-Pot recept, Nattbakad högrev i Crock-Pot.  Eller som man också kan säga, söndagssteken tillagad i Crock-Pot. Eftersom det är ett helt stycke kött som tillagas behövs inte omrörningsfunktionen. Med ett enkelt handgrepp byter man handtaget på locket till det utan sladd och allt är klart att användas.

Bryn köttet runt om i smör i het panna.

Bryn köttet runt om i smör i het panna.

Grönsaker som behövs till slökokad högrev.

Grönsaker som behövs till slökokad högrev.

Lägg ned alla ingredienser i Crock-Pot

Lägg ned alla ingredienser i Crock-Pot

Byt till handtaget utan sladd för funktion utan omrörning

Byt till handtaget utan sladd för funktion utan omrörning

Sätt på locket.

Sätt på locket.

Tillaga på låg effekt under åtta timmar.

Tillaga på låg effekt under åtta timmar.

Jag brukar bryna köttet runt om i smör i varm panna först för att få till den perfekta stekytan. Glöm inte att krydda köttet först med salt och malen peppar. Lägg ner köttet i botten på pottan. Skala morot, palsternacka och gul lök. Skär dessa och purjolöken i mindre bitar och lägg runt köttet. Häll på vin. Jag brukar dra ner på mängden då köttet i sig släpper en hel del vätska. Lägg ner lagerblad och timjan. Jag kör med torkad timjan som fungerar lika bra. På med locket. Sätt Crock-Pot på låg värme och timer på 8 timmar. Så där ja! Nu kan man lämna Crock-Pot för sig själv under denna tid. Åka till jobbet, leka med barnen, utföra trädgårdssysslor, åka och handla eller vad det nu kan vara.

Köttet är klart!

Köttet är klart!

Lyft ut kött och grönsaker, mixa skyn med mjölk eller grädde

Lyft ut kött och grönsaker, mixa skyn med mjölk eller grädde

8 timmar senare luktar det underbart i hela hemmet. I Crock-Pot ligger min färdiga middag och bara väntar på den sista finishen. Koka potatis. Lyft köttet ur grytan, sila buljongen och koka samman med mjölk eller grädde till en god sås (mixa eventuellt såsen för bättre konsistens och fluffighet). Servera med potatisen och hemgjord lingonsylt.

Nattbakad högrev med kokt potatis och grönsaker

Nattbakad högrev med kokt potatis och grönsaker

Köttet är oerhört smakrikt, mört och fantastiskt gott. Rotfrukterna har lagom spänst och smakar mums. Såsen blir krämig även med mjölk och har en underbar smak av alla kryddor, grönsaker och kött som har bildats under tillagningen. En helt fantastisk middag där Crock-Pot verkligen kommer till sin rätt!

Nattbakad högrev, 4 port

1 kg högrev (eller annat helt kött i bit)
Salt och vitpeppar
1 morot
1 palsternacka
1 purjolök
1 gul lök
½ kruka färsk timjan
2 lagerblad
3 dl rödvin

Sås:
1 ½ dl vispgrädde/mjölk
Salt och peppar
4 port kokt potatis
Gnid in högreven med salt och vitpeppar. Bryn runtom i smör i het panna. Lägg ned köttet i Crock-Pot. Skala morot, palsternacka och gul lök. Skär dessa och purjolöken i mindre bitar och lägg runt köttet. Häll på vin så att det precis täcker köttbiten. Lägg i lagerblad och lite timjan. På med locket. Ställ på låg effekt i 8 timmar.
När köttet är klart lyft ur det ur grytan, sila buljongen och koka samman med grädde eller mjölk till en god sås. Servera med kokt potatis, grönsaker och hemgjord lingonsylt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Cecilia skriver:

    Låter jättegott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *