Ekologiskt julbak med Urtekram
Som jag skrev häromdagen går jag mer och mer över till ekologiska varor. Både för hälsan och miljöns skull. Ett av de märken jag gillar är Urtekram. Stort sortiment, allt ekologiskt, lättillgängligt, bra kvalitet och pris. Jag som älskar sötsaker och att baka vill självklart också baka grönare. I takt med att allt fler föredrar ekologiska råvaror till sitt bakande har utbudet breddats rejält. Nästa stora bakhögtid, julen, väntar runt hörnet. För att inspireras att baka mer grönt till jul blev jag inbjuden till ekologiskt julbak med Urtekram.
Urtekram bjöd in till en helkväll med grönt julbak på Gondolens tak. Vilken fantastisk utsikt, vilken härlig lokal och vilka goda wraps som Gondolens kockar gjort till oss. Jag valde den vegetariska som innehöll bland annat champinjoner, spetskål, sparris, squash, chevreost och parmesan. Jättegott! Att sitta och se mörkret falla och alla ljus tändas i vår vackra huvudstad medan vi åt god mat och lyssnade på julmusik var en upplevelse! Sedan väntade kvällens höjdpunkt – julbaket.
Under ledning av matinspiratören Johan ”Matgeek” Hedberg och Johnny Lennholm kock på Gondolen lärde vi oss allt om hur man med Urtekrams produkter får fram den där perfekta fruktiga julkakan, superkrämiga pannacotta, extra smarriga lussekatter och oemotståndligt julgodis.
Vi delades in i lag och tog verkligen uppgiften på allvar. Jag hamnade i laget som gjorde Dulceyfudge med rostad kokos. Noggrant rörande, exakta mått och temperaturer, noga passande av gräddningstider men även mycket fotograferande, skratt, kramar och flams – precis vad en trevlig kväll ska innehålla!
Det mesta gick enligt plan och när kvällen närmade sig sitt slut stod gottebordet klart och uppdukat redo för oss att hugga in på. Så mycket gott – och så vackert! Det vi hjälpts åt och bakat var Lussekatter, Engelsk fruktkaka, Clementinpannacotta med juligt crumble, Chokladfudge med kokostärningar och så självklart Dulceyfudge som jag redan nämnt. Kan inte utnämna någon favorit för allt var sååå gott! Är ni intresserade av recepten till någon av dessa godsaker är det bara att hojta till!
Stort tack till Urtekram och Gondolen för en fantastisk kväll!
Jag skulle gärna vilja ha receptet på clementinpannacottan/majlene