Systern från havet

Systern från havetSirkka vill inte vara i nya landetSlutet gott, allting gott!Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan vårdnadshavare till Sverige för att ansöka om asyl, så kallade ensamkommande barn. Under 2014 sökte 7 049 ensamkommande barn asyl i Sverige, vilket var en ökning med över 80 procent jämfört med året innan. För 2015 ligger prognosen på 8 000 barn. Självklart kommer det även ett stort antal flyktingbarn och ungdomar med en eller ett par föräldrar/vårdnadshavare hit.

Ulf Stark med marionettdockan SirkkaUtställningen på Rum för barn, här Ulfs text på väggenUnderbar illustration av Stina WirsénMånga vuxna, barn och ungdomar av idag är väl medvetna om detta. Men lika många kanske inte känner till att under andra världskriget 1939-1945 ägde världens kanske största barnförflyttning rum. Efter kriget hade omkring 80 000 finska barn vistats i Sverige. De som kom till Sverige var mellan några månader och 14 år gamla. De flesta av dessa kom ensamma eller i syskongrupper med tåg eller båt. Precis som dagens flyktingbarn rycktes de upp från sina hem och placerades i främmande miljö, hos okända människor med ett språk som var främmande för de flesta. Separationen lämnar ofta svårläkta sår i själen och många har svårt att veta var de hör hemma.

Båtresa över till Sverige för flyktingbarnenMargareta i Sverige vill ha en hund - ingen systerOm detta handlar Ulf Stark och Stina Wirséns nyutkomna bok Systern från havet. Boken bygger på en pjäs som Ulf Stark skrev till Marionetteatern redan 2011 och Stina Wirsén gjorde dockorna till denna föreställning. Pjäsen har nu blivit en fantastisk bilderbok som ges ut av Bonnier Carlsen och dessutom har boken/pjäsen blivit en utställning hos Rum för barn som ligger i Kulturhuset Stadsteatern här i Stockholm. Utställningen öppnar den 5/2 och pjäsen har nypremiär på Marionetteaterns scen (som också ligger i Kulturhuset) 21/3.

Pressvisning - här läser Ulf ett stycke ur bokenUnderbart vacker musik från pjäsenJag var hos Rum för barn på en pressvisning och fick även hem boken för recension. Boken var helt underbar! Ulfs text är målande, vacker, gripande och lätt även för yngre barn att ta till sig. Stinas bilder är oerhört vackra och kompletterar verkligen texten. Utställningen är lika bra den! Stinas bilder och Ulfs texter uppsatta på väggen, miljöer från boken uppdelat i Finland, båtfärd och Sverige med attribut som väskor, kläder, båt etc som barnen fritt får leka med och leva sig in i utställningen. Pjäsen fick vi inget smakprov på men det är en familjeföreställning som passar alla från ca 4 år och uppåt. Sara Riedel bjöd på en helt underbar visa på pressvisningen – grymt bra!

Se till att besöka utställningen, se pjäsen och läs boken. Det kommer ni inte ångra!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.