Ett riktigt hälsosamt alternativ
I Sverige har man alltid fått höra från späd ålder att det är så bra att dricka mjölk. På senare tid har det dock kommit flera larmrapport om mjölkens skadliga effekter. Forskarna har bland annat sett ett samband mellan hög konsumtion av mjölk och ökad dödlighet.
Själv är jag ingen storkonsument av mjölk. I alla fall inte ”vanlig” mjölk. Däremot älskar och konsumerar jag mycket soyamjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk och havremjölk. Mina favoritmärken är Alpro och Oatly. Jag är varken laktos- eller mjölkallergiker däremot älskar jag dessa alternativa mjölkdryckers smak och konsistens.
De alternativa mjölkdryckerna är ganska dyra att köpa. Literpriset varierar men ligger i genomsnitt runt 20 kr/liter. Det bästa är att man faktiskt på bara max 5 minuter kan göra sin egen nöt- eller kokosmjölk. Idag gjorde jag för första gången mandelmjölk med hjälp av min nya blender Oster Versa.
Mandeln är en riktig hälsobomb. Den innehåller bra med protein, magnesium, E-vitamin, B-vitaminer, zink, magnesium, järn, fosfor och massor av hälsosamma fetter. Mandelmjölken passar utmärkt till gröt, smoothies eller bara precis som den är.
Jag säger bara OH MY! Vad god min hemgjorda mandelmjölk blev. Jag smaksatte min med några droppar flytande äkta vanilj. Mjölken smakade himmelskt, helt ljuvligt gott! Helt klart mycket godare än den man köper. Förutom den godare smaken vet man när man gör sin egen precis vad som finns i den och man kan smaksätta den precis som man vill. Den kan göras på vanligt vatten eller tex kokosvatten för extra smak och för att få de essentiella elektrolyter som finns i kokosvattnet.
Receptet har jag hämtat från Marita Karlsons ”Hälsokick!”. Förutom mandelmjölk finns det recept på hasselnötsmjölk, kokosmjölk och hampamjölk.
Mandelmjölk, ca 1 liter
3 dl mandlar, blötlagda minst 6 timmar men gärna över natten
1 l vatten eller kokosvatten
1 nypa salt
Lägg mandlar i en bunke. Täck med vatten tillräckligt för att de ska svälla. Låt stå svalt i minst 6 timmar men gärna över natten. Blötläggningen gör dom lättare att mixa och enklare för magen att smälta.
Sila bort vattnet och skölj mandlarna noga. Lägg dom i mixern och mixa tills du får en vit fin mjölk. Sila mjölken genom en nötmjölkspåse eller nylonstrumpa ner i en skål. Krama ut all mjölk ur duken/strumpan med händerna för att få ut allt. Häll ned salt. Tillsätt eventuell smaksättning. Häll över mjölken i en glasflaska med lock. Förvara i kyl. Skaka före användning. Håller ca 5-7 dagar i kylskåp.
Vill du ha krämigare mjölk lägger kan du lägga till 1 dl mandlar. Vill du ha tunnare mjölk så kan du minska med 1 dl mandlar.
Tips på smaksättning är vanilj, kanel, kardemumma, riven muskot, kokosextrakt, mandelextrakt, chaikrydda, etc.
Oj, jag har nog missat något för jag har aldrig testat ”alternativ” mjölk.
Faktiskt inte ens de varianter som finns att köpa i affären.
Men hur är den att ha tex kaffe ?
Det är ju min stora last !
Kram
Hej, med tre dl mandel så blir det en väldigt dyr dryck även om man gör den själv. Synd att man inte kan komma ner i ett pris som motsvarar vanlig mjölk.
Hej! vad skulle du säga att 1 liter mandelmjölk kostade att göra hemma själv?
Bra fråga! Jag tänkte inte så mycket på vad det kostade, mer på vad jag fick. Nyttig och god dryck utan några som helst tillsatser. Men det skulle vara intressant att nästa gång försöka uppskatta vad det kostar!