Mina barn äter allt

Mitt barn äter allt

Mitt barn äter allt

...men det är såklart inte sant

…men det är såklart inte sant

Det är verkligen dags att rannsaka sig själva. Vad serverar vi egentligen till våra barn? När vi vill att barnen ska bli mätta och nöjda serverar vi deras favoriträtter. Känns tacos, köttbullar och mos, falukorv och makaroner, köttfärssås och spaghetti etc igen? Gärna ketchup på allt. På landets restauranger erbjuds barnen speciella barnmenyer. De består ofta av hamburgare och pommes, friterad kyckling och pommes, köttbullar, köttfärssås och spaghetti och pannkakor. Allt fullt med socker och friterade transfetter. Samma sak på varje restaurang. Det här är vad vi tror att barnen vill äta och därför lär vi dom att det är vad de ska gilla och äta. Själva äter vi vuxna mer nyttiga rätter med fint kött, kyckling, fisk och skaldjur med goda tillbehör. Varför serverar vi inte mat som tilltalar alla?

Jag skulle gärna vilja säga att mina barn äter allt men så är det givetvis inte. Jag brinner faktiskt lite extra för just detta ämne med speciella barnmenyer och barnmat. Jag tycker det är ett riktigt dåligt påfund. Det borde finnas en meny för alla och att man istället har möjlighet att få en halv portion till lägre kostnad. Mina barn är riktiga gourmander. Rökeriet är en av deras favoritrestauranger och där finns inte ens någon barnmeny. Där väljer barnen både fisk och skaldjur. Gustaf kan vara lite kinkig, framför allt när det kommer till grönsaker. Det är för det mesta inga problem att be kocken utesluta något som man vet att han inte gillar. Finns det en barnmeny väljer han dock ofta från den. Tyvärr…

En och samma rätt för hela familjen.

En och samma rätt för hela familjen.

Några som inte heller förstår vitsen med speciell barnmat är kocken Niklas Ekstedt och journalisten Christian Daun. De har precis kommit med boken Mitt barn äter allt… …men det är såklart inte sant. Boken är ett sorts stridsrop där de förklarar krig mot begreppet barnmat. Boken försöker besvara frågor som hur det egentligen gick till när vi bestämde oss för att barn uteslutande gillar pannkakor, korv med pommes och hamburgare. Var slöts den pakten och vilka superskurkar var det som låg bakom detta? De vill med boken också visa vad barnmat kan vara när den är som bäst. Text och fakta blandas med smarriga recept och bilder.

Rolig twist på den vanliga tacosen.

Rolig twist på den vanliga tacosen.

Det är viktigt att komma ihåg att vi har en nedärvd förmåga att lära oss uppskatta nya smaker. Acceptans uppnås genom associativt lärande, vi uppskattar en smak för att den påminner om något vi redan känner till, eller via gammal hederlig repetition. En ny smak kan behöva provas hela 10-20 gånger innan barnet vänjer sig vid den. Gillar barnet inte något beror det på att barnet inte lärt sig att uppskatta det ännu. Trägen vinner helt enkelt. Inled smakträningen tidigt. Ju längre tid man väntar desto svårare blir det att övertyga barnets smaklökar bort från det socker och saltstinna och mot tex blomkålens storhet. Ett annat tips är att äta samma mat hela familjen samtidigt. Barn gör inte som vuxna säger barn gör som vuxna gör.

Chili con carne med mörk choklad.

Chili con carne med mörk choklad.

Jag gillar verkligen boken. Riktigt intressant fakta och bra tips och idéer. Magiska recept. Faktum är att jag redan provlagat två av rätterna. Thaikycklingfrikadeller samt Chili con carne med mörk choklad. Jag återkommer med recept och recensioner på dessa rätter. Häng med – åt mina barn eller dissade de maten?!

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *