Tom Tits Experiment

Tom Tits Experiment.

Tom Tits Experiment.

Idag var jag och familjen iväg på ett familjeevent på Tom Tits Experiment, som ligger i Södertälje strax utanför Stockholm. Vi var inbjudna för att närvara vid invigningen av Magisk sommar, dvs säsongsöppningen av den stora parken som är fyllt med massvis av roliga och utmanande experiment. Vi bjöds på på glass och dricka, smakprov av sommarens trollerishow och chans att kolla in alla Tom Tits utställningar, nya som gamla.

Tom Tits hade mycket att bjuda på - Kolla där, och kolla där, och där!!!

Tom Tits hade mycket att bjuda på – Kolla där, och kolla där, och där!!!

Nu var det riktigt länge sedan vi var på Tom Tits och det var ännu bättre än jag minns det! Här hade vi kunnat gå runt från öppning till stängning utan att få tråkigt. Det perfekta stället att besöka för klåfingriga nyfikna barn (som våra) OCH vuxna. Både jag och Mattias blev faktiskt som barn på nytt och barnen var helt till sig av upptäckarglädje! Det fanns så oerhört mycket att se, göra och upptäcka, både ute och inne.

Jessica och Gustaf i Robocoaster.

Jessica och Gustaf i Robocoaster.

Upp och ner, från ena sidan till den andra.

Upp och ner, från ena sidan till den andra.

Några av de saker vi gjorde var att åka Robocoaster, dvs ta en tur i den stora roboten som snurrade fram och tillbaka, upp och ner.

Centrifugen.

Centrifugen.

Vi (=jag) åkte Centrifugen, dvs fick testa hur det känns att centrifugeras i en stor tunna. Den snurrar i 40 km/h och centrifugalkraften gör att man sitter fast på väggen och sedan får man testa hur det känns att röra sig, tex klappa händerna eller sträcka ut ett ben, samtidigt som den snurrar. Jättesvårt får man blev tung i hela kroppen. Man blev verkligen yr i huvudet efter denna åktur – inget för åksjuka direkt! Det roliga är att Centrifugen fanns på Gröna Lund som åkattraktion när jag var liten. Nu finns den alltså på ett museum – inser ni hur gammal detta får mig att känna mig?!

Det blåser STORM!!

Det blåser STORM!!

Håll i hatten!

Håll i hatten!

Vi ställde oss i blåsten. Där kan man välja om man vill stå i storm, kuling, etc. Jätteroligt!!!

Pumpa så spelas fin musik.

Pumpa så spelas fin musik.

Rörelsestyrd fontän.

Rörelsestyrd fontän.

En vattensvamp.

En vattensvamp.

Puss puss!

Puss puss!

Ute fanns det massor av roliga vattenexperiment vi testade på. Barnen älskar vatten och flera av vattenexperimenten gjorde de allt för att bli blöta av! Tur det var så oerhört varmt och skönt väder (ca 20 grader och strålande sol).

Nere vid den naturliga grundvattennivån.

Nere vid den naturliga grundvattennivån.

Vi var även nere vid grundvattnet. De hade gjort en grop ända ner till den naturliga grundvattennivån.

Inne fanns det mängder med roliga utställningar. Det var trollerishower, gungor, mörkerrum, klurigheter, såpbubblor, en vattenavdelning med bland annat ett jätteakvarium, en jättelång häftig rutschkana, illusionsexperiment, snickarverkstad, makerspace etc etc.

Mindball.

Mindball.

Mattias och Gustaf testade på Mindball. Med hjälp av rätt sorts hjärnvågor får man bollen att rulla över till andra sidan bordet. Mest passiva spelaren vinner.

Värdelös sallad till lunch - dagens enda besvikelse...

Värdelös sallad till lunch – dagens enda besvikelse…

Lunch köpte vi i cafeterian. Den var en riktig besvikelse. Barnen valde varmkorv som var helt okej. Jag och Mattias åt en rödbets- och chèvresallad som var under all kritik. Torr och tråkig ost, trista grönsaker och mikrovärmd quinoa. Visst åt vi upp allt eftersom vi var hungriga men verkligen inte värd priset. Dagens enda besvikelse…

Ett solur där en flaggstångs skugga visar vad klockan är.

Ett solur där en flaggstångs skugga visar vad klockan är.

Annars ett helt magiskt och fantastiskt ställe som vi kommer att besöka snart igen!! Stort tack Petré Event för inbjudan!!!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Lina skriver:

    Ja en riktigt rolig dag 🙂 Synd att vi missade varandra helt idag! Kram

  2. Fröken M skriver:

    Gud va kul ! Va mycket roliga saker ni får göra !! 🙂
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *