Våga vara snäll

Pelle Svanslös - då och nuJag älskade Pelle Svanslös-böckerna av Gösta Knutsson när jag var liten. Jag hade varenda bok i samlingen. En del har jag fortfarande kvar och de är rejält tummade och slitna (mina är från 1976, jag är född 1972). Det är många barn som har läst och njutit av berättelserna i dessa böcker. Förutom jag själv har min syster läst dom, mina fyra syskonbarn och självklart även mina egna två barn. De roliga och finurliga berättelserna om den kloke och snälle Pelle Svanslös står sig än idag!

Några av de gamla klassiska Pelle-böckernaBok från 19762014 är det 75 år sedan den allra första boken om Pelle gavs ut. Böckerna som handlar om att alla är lika mycket värda och att man inte behandlas efter vem man är utan efter hur man är och vad man gör står sig än idag. Att vara snäll, vänlig och schysst som Pelle är, är fortfarande högaktuellt och relevant.

Lagom till 75-års jubileet kommer fyra nya böcker om Pelle Svanslös ut. Författare är Åsa och Michael Rönn. Böckerna baseras på Gösta Knutssons klassiska historier. Berättelserna har dock bearbetats både vad gäller språket och innehållet. En del katter har fått dyka upp och några helt nya äventyr har skapats. Samtidigt finns självklart de äldre klassikerna kvar att läsa!

Nya Pelle - Våga vara snällNya och gamla katterHärliga illustrationer!Jag har läst det nya äventyret Pelle Svanslös – Våga vara snäll. Helt underbar liten berättelse om Pelle som blir bjuden på sin bästa vän Majas kalas. Han vill ge henne det hon önskar sig mest av allt – En strömmingstårta med gräddmöss. Självklart gör den elaka Måns allt för att förhindra detta med hjälp av sina kumpaner Bill och Bull. Som så ofta i böckerna om Pelle slutar det med att den som gräver en grop för andra trillar ofta själv där i.

Man känner igen grundhistorien men böckerna känns fräscha och moderna, både vad gäller språk och bild. Kattelatte och ekologisk grädde känns verkligen 2014. Jag ger omarbetningarna av de klassiska böckerna alla tummar upp!

I Pelle Svanslös anda instiftas nu Våga vara snäll-stipendiet som den 22 oktober i år delas ut för första gången. Det uppmärksammar särskilt förskolor, förskoleklasser, förskolepersonal och pedagoger som på olika sätt har arbetat med att utveckla barns förståelse för allas lika värde. Ska bli spännande att se vem som får det första stipendiet!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *