Chiasylt
Vad är pannkakor och grädde utan sylt? Eller köttbullar, potatis och brunsås utan lingonsylt? Det finns många gånger då man inte vill vara utan den goda sylten. Köpt sylt innehåller generellt sett enorma mängder tillsatt socker. Det är ofta varken gott eller vidare hälsosamt. Hemma serverar jag i princip bara hemgjord sylt och jag gör den alltid lättsockrad (ofta till och med mindre mängd socker än enligt receptet på syltsockerpaketet). Det ger både bra smak och lagom sötma.
Visst kan man lika gärna servera färska bär som ersättning till sylt. Men bärmixen blir då ofta väldigt rinnig och tunn. Ett fantastiskt bra och nyttigt alternativ är då att göra chiasylt.
De populära chiafröna har vi väl alla hört talas om vid det här laget. Chiafrön har blivit mycket populärt bland kostmedvetna människor under de senaste åren. Detta frö är rikt på omega-3 och protein som är lätt för kroppen att ta upp. Chiafröet är även rikt på kostfibrer, vitamin A, B, D och E. Det innehåller kraftiga antioxidanter och massor av mineraler, framför allt järn! Ett riktigt superfrö med andra ord. Det har också fördelen att det sväller upp när det kommer i kontakt med vätska. Chiapudding är det många som äter som frukost eller mellanmål. Men fröna passar även perfekt att göra sylt av.
Till mina nybakade, nyttiga, himmelskt goda glutenfria bröd jag åt i helgen gjorde jag just chiasylt och hade på. Jag gjorde en jordgubbschiasylt. Enkelt, smidigt, perfekt konstisens och framför allt riktigt gott! Att det är nyttigt får man på köpet!
Chiasylt
2 dl tinade frysta bär
1 dl chiafrö
Tina valfria frysta bär och mosa. Blanda med chiafrö och låt svälla. Förvara i kyl. Håller drygt 1 vecka.
Senaste kommentarer