Vårens barnboksnyheter från Rabén & Sjögren

Barnboksfrukost på Rabén & Sjögren

För ett par veckor sedan var jag på förlaget Rabén & Sjögren och tog del av en del av vårens ungdomsboksnyheter. Idag var det dags igen och den här gången presenterades ett urval av vårens barnboksnyheter. Jag säger bara wow, vilka fantastiska böcker vi har att se fram emot. De fem böcker som presenterades idag vänder sig till barn mellan ungefär 6-15 år.

Baka

Baka

Först ut presenterades boken Baka av Clara Lidström och Annakarin Nyberg. Författarna saknade faktaböcker för barn, böcker som barn själva kan använda utan inblandning från vuxna. Det ledde fram till en serie på tre gör det själv-böcker för barn. Baka är den första boken. Sedan kommer en Fixa och en Odla. Alla lekfullt illustrerade med enkla steg för steg-beskrivningar. Barnen ska klara sig själva, det ska inte kosta så mycket och allt har ett tydligt eko-tänk.

Två städer

Två städer av Eva Susso. Boken utspelar sig i en postapokalyptisk verklighet efter att det skett en stor katastrof på jorden. Boken behandlar skillnaden mellan att vara ensam och att leva i en gemenskap samt skillnaden mellan att leva i en fri värld och att leva i en diktatur. En av de som överlevt heter Leon. Han är på jakt efter ett hem till sig själv och hundvalpen han tagit hand om. Han träffar Anja som också överlevt och tillsammans förstår de betydelsen av att vara tillsammans, behovet av andra människor. De kommer till en mur bakom vilken det finns två städer och en totalt segregerad värld där fattiga och rika lever åtskilda, liksom kvinnor och män.

Harry, Gunnar och presenten

Harry, Gunnar och presenten av Kajsa Gordon och Sofia Nordin är resultatet av ett spännande samarbete mellan två rutinerade barnboksförfattare som tillsammans gått ihop och skrivit denna bok. Det är troligen den första delen i en serie om flera. Boken är en vardagsberättelse om två påhittiga bröder som vill ge sin mamma en fin present och ska försöka få ihop pengar till detta. De tar olika jobb men tillslut måste de ”låna” pengar de hittat i en burk som tillhör deras mamma och komplikationer uppstår.

Dömd

Pascale Vallin Johansson med boken Dömd. Dömd är den första delen av tre i Amargitrilogin (Dömd, Flykt och Kamp) som är berättelser om kampen för frihet. Fröet till boken föddes redan för 20 år sedan när författaren befann sig på Ishotellet i Jukkasjärvi där hon kände att allt kan hända. Ordet Amargi betyder just frihet, återvända till mor och det är vad huvudpersonerna i böckerna försöker göra. Amir, Lo och Vidar är fosterbarn på Himmelsfrid. Deras mammor anklagas för mord men barnen tror att mammorna är oskyldigt dömda och tänker ta reda på sanningen. En mur med elstängsel omger dock hemmet, hur ska de egentligen ta sig över denna? Kan de få dolda krafter, kan de lita på varandra? Trilogin ska först och främst vara ett spännande äventyr (vad som helst kan hända) men författarens underliggande budskap är att barn inte ska dömas efter sina föräldrars misstag.

Flickan i de vindlande gångarna

Sist ut har vi så Flickan i de vindlande gångarna av Moa Eriksson Sandberg. En fristående fortsättning på boken Den första flickan skogen möter. En flicka är försvunnen, Hanna har flyttat från orten och lämnat allt hemskt bakom sig. Kvar finns bästa vännen Jonna och även Sabina och Janek. Hanna kommer och hälsar på under sportlovet och konstiga saker börjar hända. Det här är en bok om vänskap och om att växa upp och bli tonåring. En hel del svåra ämnen, som tex våldtäkt, tas upp i boken, dock utan närmare detaljer. Bokens budskap är att det inte är barnets fel det som sker och att det är viktigt att prata med någon om det som händer.

Visst har vi en spännande bokvår att se fram emot! Någon av böckerna du tycker låter lite extra intressant?

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.