En nyckelhålsmärkt granola

Frukost är ett av dagens viktigaste mål. Med en bra och god frukost lägger man grunden för resten av dagen att orka mer. Man bör få i sig 25% av dagens energiintag genom detta mål. Inga problem för mig. Jag älskar frukost och det är en riktig glädjestund för mig. Jag vill gärna ha extra allt och är därför mycket förtjust i hotellfrukostar!

Frukost behöver inte nödvändigt vis vara onyttig för att vara god. Tvärtom! Mycket av det goda är också nyttigt. Tänk ägg, nyttiga smörgåsar, olika pålägg som skinka, mager ost/leverpastej eller varför inte makrill, fil/yoghurt med flingor, gröt, frukt och grönt.

Varje morgon tar jag gröt med sylt och sojamjölk eller fil/yoghurt med flingor och någon topping och en eller ett par smörgåsar till detta. Favoriten till filen/yoghurten är granola, dvs krispig ugnsbakad müsli.

Quaker HavreCrunch

Nu har Quaker lanserat en ny frukostflinga med fiberrika havreflakes och krispig granola, HavreCrunch. HavreCrunch innehåller 63% fullkorn, 7% kostfiber och 6% fett. Den uppfyller därför villkoret för nyckelhålsmärkningen. Toppen!

Jag blev riktigt förälskad i den nya flingan. Kombinationen flakes och krispig granola är klockren. Passar fantastiskt bra på fil eller yoghurt men även till kvarg, turkisk yoghurt, mjölk eller vad man nu föredrar.

Om jag ska nämna något negativt om Quaker HavreCrunch är det att den är sötad med både glukossirap och socker. Det finns idag andra märken som saluför granola och flingor på marknaden som istället för socker och sirap tillsätter tex oligofruktos. Oligofruktos är benämning på fruktosmolekyler som har kopplats ihop i korta kedjor och detta ger ämnet helt andra hälsoeffekter än vanligt fruktos. Oligofruktos kan våra kroppar inte bryta ner och istället blir det näring åt goda bakterier i våra tarmar och därmed gynnas tillväxten av dessa. Dessutom har oligofruktos kopplats till en ökad mättnad, vilket inte heller är fel.

För mig personligen är detta ingen stor sak. Jag tror på en sund balans och att äta riktigt gott. Och god, det är verkligen HavreCrunch.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Andreas skriver:

    Mumma 🙂 Måste testa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *