Världens godaste tomatsås
Vi äter ofta tomatsås hemma hos oss. Tomatsås är gott, enkelt, nyttigt och billigt och den är helt vegetarisk. Tomatsås smakar bäst till god pasta eller kokt potatis, men kan även användas till ris. Den fungerar bra som ensamrätt eller som tillbehör till köttbullar, biffar, grillat eller panerat kött. En bra tomatsås kan dessutom användas som bas i tex korv stroganoff, enchiladas, fiskgratäng köttfärssås, lasagne och pizza. Ja, möjligheterna är många. En bra tomatås bygger på bra ingredienser och görs med fördel själv från grunden. Jag har receptet på världens godaste tomatsås. En sats blir ganska mycket sås, men den är perfekt att frysa in i mindre förpackningar och ta fram när behov finns.
Receptet på världens godaste tomatsås är ett grundrecept. Det kan man anpassa efter vad man själv gillar och har hemma. Det bästa är att man kan ta tillvara olika färska grönsaker som börjar bli dåliga i kylen. Perfekt kylskåpsrensning alltså.
Jag har gjort såsen vid flera tillfällen tidigare och bara fått lyckat resultat. På så sätt sparar man också pengar och miljö. Receptet hittade jag på svt:s hemsida redan 2010 och har hängt med här hemma sedan dess. Ett varningens finger bara – Gör man den här såsen finns det stor risk att man aldrig vill köpa färdig tomatsås mer!
Tomatsås
6 färska tomater
2 hela vitlökar
2 paprikor
3 gula lökar
2 färska chilipeppar
1 morot
1 burk passerade tomater
Olja
Vitvinsvinäger
Salt
Dela lök och vitlök i hälften och behåll skalet på. Dela tomaterna och chilin i hälften. Skiva moroten i slantar. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 150-175 grader i ca 1-1,5 h. När grönsakerna är rostade och rotfrukterna mjuka är de klara. Ta bort skalen från löken. Mixa grönsakerna med passerad tomat och smaka av med vitvinsvinäger och salt.
Senaste kommentarer