Kom tillbaka kolhydrater!

”Skippa kolhydraterna och lev ett hälsosammare och lättare liv”. Det har vi hört till leda den senaste tiden. Kolhydraterna har fått stå i skamvrån länge nog. Dags att höja rösten, protestera och kräva att dom tar steget tillbaka in i finrummet.

Rätt kolhydrater i rätt mängd behövs. Kolhydraterna ger oss energi för att kunna tänka klart och orka röra på oss, man blir mätt – välj de långsamma varianterna som finns i bland annat fullkorn, är rikt på livsnödvändiga vitamin B som stimulerar ämnesomsättning, immunsystem och celldelning, man blir gladare då vissa kolhydrater innehåller tryptofan som behövs för att producera glädjehormonet serotonin och framför allt är kolhydrater gott!

Jag älskar bröd och bröd innehåller mycket kolhydrater. Visst är vissa vita bröd ruskigt gott som limpa, baguette, Hönökaka etc men det finns många goda mörka och nyttiga varianter också! Bakar du ditt eget bröd kan du styra själv över mjölsorter och sötning. Följ mitt recept på Hälsobröd och du får ett supernyttigt bröd som dessutom är galet gott! Mycket enkelt att röra ihop också. Tar slut på nolltid – jag lovar!

Ät mera kolhydrater! Baka hälsobrödet!

Ät mera kolhydrater! Baka hälsobrödet!

Hälsobröd, 1 limpa

1 dl havregryn
1 dl rågflingor
2 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
1 dl rågsikt
1 dl hela linfrön
0.5 dl gojibär
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
250 ml lättkeso/kvarg/naturell yoghurt
1.5 dl lättmjölk/soyamjölk/havremjölk/mandelmjölk
1 rivet äpple
Kanel efter smak
Ev blandade frön till topping

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner keso och mjölken. Riv i äpplet. Krydda lite lätt med kanel. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på frön till topping. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med en potatissticka, är brödet torrt så är brödet klart.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.