Vi lagar norrländskt

Något som är väldigt gott är viltkött. Jag har ätit allt från lamm, vildsvin, hjort, älg till björn och tjäder. Tyvärr är detta kött ofta väldigt dyrt för oss som inte jagar själva men det kan det vara värt. Jag köpte hem en renstek häromdagen som utgjorde basen för kvällens middag.

Tjälaknul gjord på ren

Ett smart sätt att tillaga kött är att göra den norrländska specialiteten Tjälknöl eller Tjälknul. Det är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset (genomfruset), och knul är ett norrländskt ord för ”klump”. Den serveras kall i tunna skivor och äts till exempel med en potatisgratäng som tillbehör. Den har en viss likhet med rostbiffen men då den tillagas vid lägre temperatur och längre tid blir den så mycket mer mör och smakrik.

Själv har jag lagat Tjälknul vid två tillfällen innan, dels på hjort, dels på älg.

Potatisgratäng gjord på enbart lättmjölk

Kvällens middag blev därför Tjälknul gjort på renstek med potatisgratäng, grönsaker och hemgjord lingonsylt. Potatisgratäng var en lightvariant. Jag skalade potatis, hyvlade den fint på en mandolin, ner i kastrull, i med lättmjölk så att den täckte potatisen och kokade under uppsikt och omrörning under ca 10-15 minuter (se upp så det inte bränner fast – lätt hänt!!!). Ner i ugnssäker form, toppa med lättost och gratinera i ca 10 minuter på 225 grader. Perfekt vardagsvariant!

En första portion!

Gudars så gott det var!!! Köttet var mört och smakrikt, gratängen ändå krämig och smakrik och hemgjord lingonsylt till satte pricken över i! Rekommenderas!

Tjälknöl (Tjälknul), ca 4-6 port

1 kg fryst älgstek eller annat viltkött

Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 svartpepparkorn
5 enbär
2 lagerblad

Sätt ugnen på 75°C. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen ca 8 timmar. Kolla innertemperaturen i köttet. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.

Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och förslut påsen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt. Skär köttet i tunna skivor och servera med en potatisgratäng till.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *