Nyttig kladdkaka
Söker man på google på kladdkaka får man över 4 miljoner träffar. Det är helt sant (och sanslöst)!!! Det finns mängder av olika receptvarianter – bara att välja ett efter eget smak och tycke. Jag har gjort flera olika varianter. De flesta innehåller både smör, socker och choklad och andra onyttigheter som tex godis, om man vill det. När jag väl äter kladdkaka äter jag det för att unna mig och inte får jag dåligt samvete för det. Man måste få unna sig något gott då och då.
Men alla kan, eller vill, inte av olika anledningar äta onyttigt fikabröd. Kanske behöver man gå ner i vikt, är inne i en intensiv träningsperiod, bara vill skippa onödigt socker eller vill äta gott oftare än någon gång då och då. Tur då att man kan baka hälsosamma alternativ. Jag har testat att använda stevia i några bakverk och det har funkat riktigt bra.
Idag gjorde jag en hälsosam kladdkaka. Helt utan vitt socker, smör och vetemjöl. Och OH MAJ GODD, heeeelt underbart god!!! Den kommer bakas ofta framöver. Smakrik, kladdig och bara så fantastisk. Den kan serveras antingen som den är, med någon frukt eller vill du lyxa till det, varför inte lite vispad grädde!
Ni måste testa den! En kladdkaka som inte ger avkall på smak och kvalitet men ändå inte ger dåligt samvete, kan det bli bättre än så?!
Receptet är inget jag hittat på själv utan ett av alla recept som finns på mängder av sajter på nätet.
Hälsosam kladdkaka
10 färska urkärnade dadlar
1 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
5 msk kakao
2 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kokosolja
1 msk flytande honung
3 ägg
Sätt ugnen på 175°.
Kärna ur dadlarna och mixa dem med kokos. Tillsätt resten av de torra ingredienserna i mixern. Mät upp kokosoljan och smält den försiktigt i mikron. Tillsätt olja, honung och ägg i smeten. Smörj en ugnssäker form med kokosfett och ”bröa” med kokos. Häll smeten i formen och grädda i ca 5-10 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Den ska stelna på ovansidan och i kanterna men vara kladdigare in mot mitten.
Låt svalna helt, gärna i kyl över natten och ät den kall, med eller utan tillbehör.
Åh, så gott! Härligt att man faktiskt kan unna sig ”godsaker” fast man försöker undvika onyttigheter 🙂
Ah, vad spännande! Kanske jag ger mig på detta recept senare 😀
Kan man byta mandelmjölet mot typ kokosmjöl?
1 dl mandelmjöl kan bytas ut till:
2 msk kokossmjöl
0,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
Lycka till! <3