Nyttig kladdkaka

Söker man på google på kladdkaka får man över 4 miljoner träffar. Det är helt sant (och sanslöst)!!! Det finns mängder av olika receptvarianter – bara att välja ett efter eget smak och tycke. Jag har gjort flera olika varianter. De flesta innehåller både smör, socker och choklad och andra onyttigheter som tex godis, om man vill det. När jag väl äter kladdkaka äter jag det för att unna mig och inte får jag dåligt samvete för det. Man måste få unna sig något gott då och då.

Men alla kan, eller vill, inte av olika anledningar äta onyttigt fikabröd. Kanske behöver man gå ner i vikt, är inne i en intensiv träningsperiod, bara vill skippa onödigt socker eller vill äta gott oftare än någon gång då och då. Tur då att man kan baka hälsosamma alternativ. Jag har testat att använda stevia i några bakverk och det har funkat riktigt bra.

Nyttig kladdis

Idag gjorde jag en hälsosam kladdkaka. Helt utan vitt socker, smör och vetemjöl. Och OH MAJ GODD, heeeelt underbart god!!! Den kommer bakas ofta framöver. Smakrik, kladdig och bara så fantastisk. Den kan serveras antingen som den är, med någon frukt eller vill du lyxa till det, varför inte lite vispad grädde!

Ni måste testa den! En kladdkaka som inte ger avkall på smak och kvalitet men ändå inte ger dåligt samvete, kan det bli bättre än så?!

Receptet är inget jag hittat på själv utan ett av alla recept som finns på mängder av sajter på nätet.

Hälsosam kladdkaka

10 färska urkärnade dadlar
1 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
5 msk kakao
2 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 msk kokosolja
1 msk flytande honung
3 ägg

Sätt ugnen på 175°.

Kärna ur dadlarna och mixa dem med kokos. Tillsätt resten av de torra ingredienserna i mixern. Mät upp kokosoljan och smält den försiktigt i mikron. Tillsätt olja, honung och ägg i smeten. Smörj en ugnssäker form med kokosfett och ”bröa” med kokos. Häll smeten i formen och grädda i ca 5-10 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Den ska stelna på ovansidan och i kanterna men vara kladdigare in mot mitten.

Låt svalna helt, gärna i kyl över natten och ät den kall, med eller utan tillbehör.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

  1. Åh, så gott! Härligt att man faktiskt kan unna sig ”godsaker” fast man försöker undvika onyttigheter 🙂

  2. Camilla skriver:

    Ah, vad spännande! Kanske jag ger mig på detta recept senare 😀

  3. Madeleine skriver:

    Kan man byta mandelmjölet mot typ kokosmjöl?

  4. Jessica Sundberg skriver:

    1 dl mandelmjöl kan bytas ut till:
    2 msk kokossmjöl
    0,5 dl pofiber
    1 msk fiberhusk

    Lycka till! <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *