Pauluns Svart råris med lax, rödkål och edamamebönor
Fredrik Paulúns senaste kokbok som jag införskaffade mig nyligen, Paulúns fastfood, är verkligen en fantastisk inspirationskälla och guldgruva för alla oss som vill att maten ska gå snabbt och vara enkel att laga men samtidigt ändå vara nyttig och god. Det är många läckra, färggranna bilder och inspirerande recept.
Just det att recepten baseras på helt vanliga livsmedel de flesta har hemma eller hittar i sin lokala affär samt att det är enkla okomplicerade tillagningar gör att recepten och boken verkligen kan komma att användas. Jag har för många kokböcker som bara är coffee-table-books och som jag sällan lagar något från. Blandningen av recept och text/fakta känns nytt och fräscht. Inspirerande!
Speciellt sugen blev jag på att laga svart råris med lax, rödkål och edamebönor. Det fick bli kvällens middag. Jag hade inget svart råris hemma. Istället använde jag mig av fullkornsris. Inte lika färggrant och innehåller säkert inte lika mycket antioxidanter men kändes ändå som ett nyttigare alternativ än basmati- eller jasminris som också fanns i skafferiet hemma.
Receptet var enkelt och maten gick snabbt att laga. Jag kokade ris, hyvlade rödkål, kokade edamamebönor och gjorde en asiatisk dressing. Detta blandades samman i en stor skål. Jag rostade sesamfrön i en panna och ugnsbakade laxen med ingen annan topping än lite salt och citron. De rostade sesamfröna ströddes på laxen och maten var klar att servera.
Alltså, WOW vad gott det blev och vad vacker maten var – färggrann och läcker! Den asiatiska touchen på risblandningen harmoniserade väl med den saftiga laxen toppad med rostade sesamfrön. De krispiga edamamebönorna på toppen blev pricken över i! Risblandningen hade perfekt tuggmotstånd och smaken var gudagod! En given favoriträtt!
Är du också sugen på att skaffa Paulúns fastfood? På Bonnier Faktas hemsida kan du provläsa delar av boken och ta del av utvalda recept innan du slår till!
Senaste kommentarer