Ännu godare hälsobröd

Det blir inte så ofta jag bakar här hemma längre. Varken matbröd eller fikabröd. Blir mest att jag själv i slutändan måste äta upp det mesta av det som bakas då det annars inte går åt. Resten av familjen äter inte särskilt mycket bröd eller fikabröd. Därför blir det oftast köpebröd som jag äter.

Nybakat hälsobröd

I somras bakade jag ett helt fantastiskt gott bröd som jag kallar Hälsobröd. Nu när frysen i princip var helt tom på bröd tänkte jag att det vill jag baka igen. Eftersom det görs på bikarbonat behöver det inte ens jäsa. Bara att röra ihop ingredienserna, stoppa in i ugnen, skära upp och njuta.

Fina goda skivor

Jag kör enligt principen ”man tager vad man haver” och anpassar receptet efter det. Kvargen byttes idag ut mot samma mängd ICA Basic Cottage Cheese Lätt (med en fetthalt på enbart 0.4%) och havremjölken byttes ut mot vanlig lättmjölk. 1 dl av dinkelsikten byttes ut mot 1 dl rågsikt. I övrigt följde jag receptet ganska exakt.

Vilka dofter som spreds i huset!!! Jag tror det var framför allt kanelen och äpplet som spred sina underbara dofter och fick det att vattnas i allas munnar. Vi kunde knappt vänta tills brödet var klart!

Brödet innehåller bara nyttigheter

Men den som väntar på något gott! Vi skar upp brödet efter det hade fått stå till sig ett tag. Brödet var fortfarande ljummet när vi provsmakade, vi tog ett par skivor var och bredde på smör. Jag vet inte vad som hände, men den här gången blev brödet om möjligt ännu godare. Galet supergott helt enkelt! Halva limpan tog slut i ett nafs och jag tror minsann att det blir att baka ytterligare en limpa till helgen!

Hälsobröd, 1 limpa

1 dl havregryn
1 dl rågflingor
2 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
1 dl rågsikt
1 dl hela linfrön
0.5 dl gojibär
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
250 ml Cottage Cheese Lätt
1.5 dl lättmjölk
1 rivet äpple
Kanel efter smak
Ev blandade frön till topping

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner keso och mjölken. Riv i äpplet. Krydda lite lätt med kanel. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på frön till topping. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med en potatissticka, är brödet torrt så är brödet klart.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Mums! Vad gott det lät.

  2. Linda Assarsson skriver:

    Måste testas 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *