Ännu godare hälsobröd
Det blir inte så ofta jag bakar här hemma längre. Varken matbröd eller fikabröd. Blir mest att jag själv i slutändan måste äta upp det mesta av det som bakas då det annars inte går åt. Resten av familjen äter inte särskilt mycket bröd eller fikabröd. Därför blir det oftast köpebröd som jag äter.
I somras bakade jag ett helt fantastiskt gott bröd som jag kallar Hälsobröd. Nu när frysen i princip var helt tom på bröd tänkte jag att det vill jag baka igen. Eftersom det görs på bikarbonat behöver det inte ens jäsa. Bara att röra ihop ingredienserna, stoppa in i ugnen, skära upp och njuta.
Jag kör enligt principen ”man tager vad man haver” och anpassar receptet efter det. Kvargen byttes idag ut mot samma mängd ICA Basic Cottage Cheese Lätt (med en fetthalt på enbart 0.4%) och havremjölken byttes ut mot vanlig lättmjölk. 1 dl av dinkelsikten byttes ut mot 1 dl rågsikt. I övrigt följde jag receptet ganska exakt.
Vilka dofter som spreds i huset!!! Jag tror det var framför allt kanelen och äpplet som spred sina underbara dofter och fick det att vattnas i allas munnar. Vi kunde knappt vänta tills brödet var klart!
Men den som väntar på något gott! Vi skar upp brödet efter det hade fått stå till sig ett tag. Brödet var fortfarande ljummet när vi provsmakade, vi tog ett par skivor var och bredde på smör. Jag vet inte vad som hände, men den här gången blev brödet om möjligt ännu godare. Galet supergott helt enkelt! Halva limpan tog slut i ett nafs och jag tror minsann att det blir att baka ytterligare en limpa till helgen!
Hälsobröd, 1 limpa
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
2 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkelsikt
1 dl rågsikt
1 dl hela linfrön
0.5 dl gojibär
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
250 ml Cottage Cheese Lätt
1.5 dl lättmjölk
1 rivet äpple
Kanel efter smak
Ev blandade frön till topping
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan ner keso och mjölken. Riv i äpplet. Krydda lite lätt med kanel. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll ner smeten. Strö på frön till topping. Grädda brödet på nedersta valsen i cirka 80 minuter. Kontrollera brödet med en potatissticka, är brödet torrt så är brödet klart.
Mums! Vad gott det lät.
Måste testas 🙂