Ärtsoppa och pannkaka

Ärtsoppa och pannkaka

Ärtsoppa och pannkaka

Här står jag och steker!

Här står jag och steker!

Finns det något mer klassiskt än en torsdag med ärtsoppa och pannkaka? Det hör liksom till och är ett måste för många. Torsdag är det även till sjöss och självklart stod detta på menyn ett par gånger under sommarens båtsemester.

Så nöjd över resultatet!

Så nöjd över resultatet!

När det kommer till Ärtsoppa ”fuskar” jag gärna. Både hemma och till havs. Vi älskar Soldatens ärtsoppa så varför uppfinna hjulet två gånger liksom?! Ibland slår jag till med hemgjord, men det sker ytterst sällan och absolut inte när jag är ute med båten. Soldatens är bara att spä ut med vatten, värma, toppa med senap och äta. Snabbt, enkelt och gott.

Värmer på pannkakorna lite före servering.

Värmer på pannkakorna lite före servering.

Vad gäller pannkakor hade jag till första torsdagen stekt pannkakor hemma, rullat ihop och fryst. Jag värmde sedan pannkakorna i Omnia-ugnen. Fungerar riktigt bra och är ett supertips.

Andra gången vi åt ärtsoppa och pannkaka gjorde jag pannkakorna ombord. Vi hade mjölk över som behövde tas om hand och klimatsmart som jag är stekte jag självklart upp pannkakor på detta. Ägg. mjöl, salt och en klick smör finns alltid i skafferiet på båten. Det tog några pannkakor innan jag fick in snitsen. Det gäller att vänja sig vid temperaturen från gasplattan, en något ovan stekpanna och stekspade och anpassa sig efter de nya förutsättningarna.

Till pannkakorna serverade jag färska hallon och blåbär jag plockat i en av naturhamnarna, sylt och grädde. Behöver jag säga att vi åt så magarna stod åt alla håll?!

En riktigt drömmig pannkaka!

En riktigt drömmig pannkaka!

Pannkakor, grundsmet

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken och äggen. Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek tunna pannkakor av smeten i en stekpanna. Servera med sylt eller bär och en klick vispgrädde!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Kerstin skriver:

    Men – vad gör den där jättestora Coca Cola-flaskan på en bild på en sida som handlar om att leva sunt?

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Coca cola är helt okej enligt mig. Ser inget negativt alls i att dricka läsk, varken vanlig eller light. Leva Sunt för mig är ett balanserat leverne där det finns plats både för högt och lågt. Det här är ingen hälsoblog eller pekpinneblogg, den handlar om det som får mig och många med mig att må bra! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.