Asiatiska fiskbullar

Ingredienser till Asiatiska fiskbullar
Ingredienser till Asiatiska fiskbullar

Fiskbullar får mig att tänka på skolbespisning och slajmiga bullar i currysås med torrt ris. Eller Abba fiskbullar på burk som mamma snabbt slängde ihop en stressig vardagkväll. Faktum är att det äts en burk Abba fiskbullar var femte sekund, och allra mest hemma hos barnfamiljer. Inte min kopp te och faktum är att jag inte ätit fiskbullar sedan skoltiden. Det tar emot. Men efter att ha sett Markiz Tainton laga Asiatiska fiskbullar med sesamris på Nyhetsmorgon tänkte jag att jag ska ge fiskbullar en chans. Markiz rätt såg så himla god ut. Och jag gillar asiatiska smaker!

Jag valde att laga mina asiatiska fiskbullar i Crock Pot. Brukar bara undantagsvis laga fisk i Crock Pot, men till just den här rätten tänkte jag att det skulle gå bra. Resultatet blev kanon! Fiskbullarna hade massor av god smak och blev riktigt mjälla och fina. Såsen var helt magisk, mums! Obs, dra ner på mängden chili i fiskbullarna och den röda currypastan i såsen om ni vill ha lite mindre hetta. Det är en mycket kryddstark rätt!

Lägg ned fiskbullarna i Crock Pot. Råa, eller brynta.
Lägg ned fiskbullarna i Crock Pot. Råa, eller brynta.

Jag valde att bryna mina fiskbullar i lite smör och olja (i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta eller i en stekpanna på spisen) innan jag lät dom koka ihop i såsen. Mest för att få lite färg på fiskbullarna. Det här är inget man måste, det fungerar lika bra att bara lägga ner de råa fiskbullarna i grytan, hälla på såsen och låta koka ihop.

Jag använde pangasiusmalfilé istället för torsk. Enbart på grund av att det var extrapris på denna och inte på torsk. Det gick jättebra. Tog citron istället för lime, då det inte fanns hemma och uteslöt koriander som jag inte gillar.

En supergod och nyttig vardagsrätt som får smaklökarna att jubla!

Asiatiska fiskbullar i Crock Pot.
Asiatiska fiskbullar i Crock Pot.

Asiatiska fiskbullar, 4 port

3 cm röd chilifrukt
2 msk färsk ingefära, hackad
2 klyftor vitlök
600 g torskfilé
1 limefrukt
3 krm svartpeppar
2 msk sesamolja
1 msk fisksås
2 msk dill
2 msk färsk koriander
1,25 tsk salt
peppar
1 burk kokosmjölk
1 msk röd currypasta
1 msk japansk soja
1 msk honung

Kärna ur och finhacka chili och skala och grovhacka ingefära och vitlök. Ta bort eventuella ben ur fisken och lägg den i en matberedare tillsammans med vitlök, chili, ingefära, limesaft, sesamolja, fisksås, örter, salt och svartpeppar. Mixa tills du får en jämn konsistens.

Forma ca 20 stycken bullar med vattensköljda händer och lägg dem på en skärbräda.

Lägg ned fiskbullarna i Crock Pot-grytan. Vill man, ej nödvändigt, kan man bryna bullarna runt om i lite smör och olja. I Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta eller i stekpanna på spisen. Vispa ihop kokosmjölk, currypasta, soja och honung i separat skål och häll sedan över fiskbullarna. Låt gå på svag värme i 3-4 timmar.

Servera fiskbullarna tillsammans med ris och sesamfrön.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *