Ät rätt och prestera maximalt

Gör dig själv en tjänst och börja dagen med en bra frukost. Frukosten kallas ofta dagens viktigaste måltid. Under nattperioden tillförs kroppen ingen energi utan använder sig av kroppens energireserver. När man vaknar behöver kroppen därför fyllas på med energi igen. Blodsockret måste upp så att hjärnan och övriga kroppen får energi för att kunna prestera.

God start på dagen med grötForskning visar att de som äter ordentlig frukost presterar bättre. Ork, minne, humör, koncentration och inlärningsförmåga påverkas positivt av goda frukostvanor. Att hoppa över frukosten i hopp om att gå ned i vikt är ingen bra idé. En ordentlig frukost underlättar fördelningen av måltiderna och gör dig mindre hungrig och sötsugen framåt lunchtid. Frukosten bör ge dig 20-25 procent av ditt totala kaloriintag. Den bör innehålla mycket kolhydrater och lite fett.

Här är förslag på olika sorters frukostmat. En väl sammansatt frukost får du om du äter ett livsmedel från varje grupp. Hur stor portion man behöver är individuellt och beror på hur mycket energi du gör av med under förmiddagen.

Julfrukosten är uppdukadBröd, gröt, välling, müsli eller flingor
Mjölk, yoghurt eller filmjölk
Pålägg som exempelvis ost, ägg, skinka eller leverpastej
Frukt, grönsaker, bär eller juice

Under familjens julvecka i fjällen satsade vi mycket på frukosten. Vi skulle ju orka åka i backar och längdspår. Jag kokade både risgrynsgröt (det var ju ändå jul) och havregrynsgröt. Tunnbröd, grovt bröd, smör, skinka, ost och andra godsaker dukades fram och åts med god aptit. Vi stod oss mycket bra på detta ända fram till lunch.

Mitt förslag på gröt är enkelt, nyttigt och riktigt gott. Gröten kompletteras med två mackor och ett glas juice/en apelsin.

Enkel gröt, 1 port

1 dl havregryn
2 dl vatten
salt

Valnötter
Russin
Linfrön/chiafrön
Äppelbitar
Mjölk

Blanda gryn, salt och vatten och koka upp i kastrull eller i micro. Toppa med nötter, russin, frön, äpple och fyll upp med mjölk.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. David skriver:

    Jo, frukosten har blivit allt viktigare. Brukar försöka få i mig en rejäl frukost och sen tar jag en rätt lätt lunch, typ sallad. Inte alltid det funkar så, men man strävar ju efter att få in morgonrutinerna bättre. Man funkar bättre hela dagen och jobbar bättre på det här viset har jag erfarit. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *