Baka ditt eget surdegsbröd

I lördags vid mitt besök på Saltå Kvarn fick vi en inspirerande baklektion av surdegsproffset Manfred Enoksson. Med oss hem fick vi ett uppdrag att baka ett surdegsbröd och inte vilket bröd som helst till en början utan en riktig klassiker i Saltå Kvarns sortiment, Barsjabrödet, ett härligt rågsurdegsbröd med mycket kummin i. För att utföra detta fick vi med oss en rågsurdegsstart, rågmjöl, vetemjöl och grahamsmjöl. Jag har bakat med egengjord surdeg tidigare men jag kan inte direkt påstå att jag var en stjärna men kul är det! Nu var det dags att baka sitt eget surdegsbröd.

Surdeg, mjöl och vatten - allt som behövs för en fördeg.

Surdeg, mjöl och vatten – allt som behövs för en fördeg.

Dags att vila minst 12 timmar.

Dags att vila minst 12 timmar.

För att inte riskera att Manfreds surdeg skulle dö ifrån mig satte jag faktiskt igång brödbaket samma kväll som jag kom hem från Järna. Lika bra smida medan järnet är varmt så att säga. Jag gjorde ordning en fördeg som skulle stå minst 12 timmar. Det gäller verkligen att ha tid och planera när man bakar surdegsbröd. Det är många moment som ska utföras!!!

Fördegen klar att användas.

Fördegen klar att användas.

I med alla övriga ingredienser.

I med alla övriga ingredienser.

Kör på låg hastighet 3-10 minuter.

Kör på låg hastighet 3-10 minuter.

På förmiddagen dagen efter var det dags igen. Nu skulle övriga ingredienser bakas samman med fördegen. Jag använda Saltås egna mjölsorter som inte innehåller massa tillsatser utan är rena, riktigt bra mjöl att använda till surdegsbakning. Degen knådades samman i min bakmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter. Sedan skulle degen jäsa i bunken en timme.

Lägg i brödkorgar för fina mönster och perfekt form.

Lägg i brödkorgar för fina mönster och perfekt form.

Efter det dags att knåda och forma degen till en rund boll för att sedan vila ytterligare 10 minuter innan jag skar degen i två delar, formade till limpor och ner i jäskorgar. Två timmars vila.

Färdigjäst.

Färdigjäst.

Grädda på baksten i varm ugn.

Grädda på baksten i varm ugn.

Klart! Ganska likt bilden va?!

Klart! Ganska likt bilden va?!

Skär upp i skivor och njut med smör och ost!

Skär upp i skivor och njut med smör och ost!

Äntligen dags för gräddning. I med en baksten och en djup ugnsplåt under det, på med ugnsvärmen till 250 grader. Se till att både ugn och baksten är ordentligt varma innan gräddning. Stjälp brödet på bakstenen, häll en deciliter vatten i den djupa ugnsplåten för ånga och stäng genast ugnsluckan. Glöm inte att sänka ugnstemperaturen till 180 grader efter 10 minuter. Efter totalt 50 minuters gräddning, ta ut brödet och låt svalna. Skär upp skivor och njut av läckerheten med smör och en skiva lagrad ost. Mums!!!

Barsja, 2 bröd

Dag 1
Rågmjöl 300 g (ca 4,5 dl)
Vatten 45 grader 4,5 dl
Surdegsstart 20 g
Dag 2
Jäst 5 g
Vatten 20 grader 2-2,5 dl
Rågsurdeg (från dag 1) 750 g
Vetemjöl 500 g (ca 8,5 dl)
Grahamsmjöl 200 g (ca 3,5 dl)
Havssalt 1 msk
Kummin, hel 1 msk

Dag 1
Blanda mjöl, vatten och surdegsstart väl och låt jäsa i minst 12 timmar i rumstemperatur.

Dag 2
Rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan rågsurdegen från dag 1 och resten av vattnet. Tillsätt mjöl, salt och kummin och knåda degen på låg växel i bakmaskin i 3-10 minuter. Degtemperaturen ska vara 26 grader. Låt degen vila i en timme.

Knåda sedan degen till en rund bulle och låt den vila i 10 minuter på bakbordet.

Dela degen i 2 delar och forma avlånga bröd, lägg över dem i jäskorgar och täck dem med en handduk. Låt bröden jäsa på en dragfri plats i 1-2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in bröden, sänk temperaturen efter 10 minuter till 180 grader och grädda ytterligare i 40 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *