Baka pepparkakor
I söndags var det första advent. Det har blivit en fin tradition att jag och barnen ska baka pepparkakor till denna dag. Vi har bakat pepparkakor tillsammans ända sedan barnen var små. Kul att se hur barnen utvecklas och blir allt skickligare. Självklart bakar vi alltid på hemgjord pepparkaksdeg. Det finns inget bättre recept än det jag använder. För mig och familjen är det exakt så en pepparkaka ska smaka.
Som vanligt julmusik på hög volym, det kavlas, äts, stansas ut, gräddas och provsmakas. Allt under muntert trallande och samtalande! Fortfarande inga nya formar. Till nästa år är detta ett måste. Tyvärr lyckades jag bränna några av pepparkakorna, men i övrigt inga katastrofer. Nästa år kör vi igen, eller hur barnen?!
Pepparkakor
200 g smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl mjölk
3 dl strösocker
1.5 tsk mald nejlika
1.5 tsk mald ingefära
1.5 tsk mald pomerans
1.5 tsk mald kanel
3 tsk bikarbonat
6-8 dl vetemjöl
Smält smör, sirap, strösocker, mjölk och kryddor i en kastrull. Blanda vetemjöl och bikarbonat i en separat bunke. Låt smörblandningen koka upp och tag sedan bort kastrullen från värmen. Låt svalna något. Tillsätt mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt stå i kylen över natten.
Baka ut tunna pepparkakor, lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 6 minuter.
Senaste kommentarer