Nötköttet Picanha

Ikväll blev det grillat kött till middag. Jag tror det är det godaste kött jag ätit på bra länge faktiskt. Jag hittade en fin bit picanha hos min lokala kötthandlare. Picanha är en brasiliansk styckningsdetalj på kött. Styckningen ger en mör och fantastiskt smakrik bit kött. För att få en picanha görs ett urval bland köttrasdjur, endast djuren med den högsta kvaliteten duger. Picanhan är en del av ryggen på djuret. Picanhan är relativt okänd i Sverige men på den brasilianska grillfesten är den en självklarhet och en storfavorit.

Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) är ett portugisiskt ord. Ett försök till översättning till svenska är rostbiffslock med kappa. Med kappa avses den fettrand som lämnas kvar, i syfte att få en bättre produkt vid tillagningen. Köttbiten blir saftigare och smakar bättre. Picanhan är lätt att hantera, smakar utmärk med bara lite salt, direkt från grillen.

Det var precis så vi tillagade köttet – grillad på gasolgrillen med bara flingsalt på. Köttet var mört, saftigt och otroligt smakrikt. En riktig smaksensation faktiskt! Till köttet friterade vi pommes och lökringar och så hade vi chili-bearnaisesås, grillsåser och sallad. Middagen man bara längtar efter att köra i repris!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *