Nötköttet Picanha
Ikväll blev det grillat kött till middag. Jag tror det är det godaste kött jag ätit på bra länge faktiskt. Jag hittade en fin bit picanha hos min lokala kötthandlare. Picanha är en brasiliansk styckningsdetalj på kött. Styckningen ger en mör och fantastiskt smakrik bit kött. För att få en picanha görs ett urval bland köttrasdjur, endast djuren med den högsta kvaliteten duger. Picanhan är en del av ryggen på djuret. Picanhan är relativt okänd i Sverige men på den brasilianska grillfesten är den en självklarhet och en storfavorit.
Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) är ett portugisiskt ord. Ett försök till översättning till svenska är rostbiffslock med kappa. Med kappa avses den fettrand som lämnas kvar, i syfte att få en bättre produkt vid tillagningen. Köttbiten blir saftigare och smakar bättre. Picanhan är lätt att hantera, smakar utmärk med bara lite salt, direkt från grillen.
Det var precis så vi tillagade köttet – grillad på gasolgrillen med bara flingsalt på. Köttet var mört, saftigt och otroligt smakrikt. En riktig smaksensation faktiskt! Till köttet friterade vi pommes och lökringar och så hade vi chili-bearnaisesås, grillsåser och sallad. Middagen man bara längtar efter att köra i repris!
Senaste kommentarer