Belugaböff i Crock Pot

Nyfiken grönare Smartare vego

Nyfiken grönare Smartare vego

Vegetarisk mat är ingen modefluga som kom och gick. Tvärtom verkar trenden här för att stanna. Kan man till och med ana ett steg mot ändrat tänk och beteende? För många är vegetarisk mat så pass nytt att en kokbok kan behövas som inspiration och stöd. En av mina favoriter är Nyfiken Grön. Ett av recepten i boken, bolognese på svarta linser, har jag lagat till flera gånger. En favorit! Nu kommer uppföljaren Nyfiken grönare: Smartare vego.

Ingredienser till ett av recepten i boken.

Ingredienser till ett av recepten i boken.

Författarna vill med enkla, smarta rätter visa att det inte är svårt att laga god vegomat. Ett huvudfokus i uppföljaren är att använda och återanvända rester på ett smart sätt, för att spara både miljö, tid och pengar.

Jag använder min crock pot då den lämpar sig utmärkt för just långkok.

Jag använder min crock pot då den lämpar sig utmärkt för just långkok.

Boken är uppdelad i kapitlen pasta, potatis och rotfrukter, grytor, äggstra allt, bröd, gryn & bönor, sides & såser, grönt grillat, baka, drycker samt sött & gott.

Jag fräser alltid i min gryta på spisen innan själva långkoket börjar.

Jag fräser alltid i min gryta på spisen innan själva långkoket börjar.

Det här är en bok helt i min stil. Älskar texterna, recepten, bilderna och framför allt författarnas tänk. Den här boken kommer komma till stor användning hemma hos mig nu när vi bestämt att vi ska äta vegetariskt minst en dag i veckan (till barnens, läs Gustafs, stora besvikelse). Självklart har jag redan testat ett av recepten, Beluga böff. En supergod smakrik gryta som skänker både mättnad, värme och välmående. Nu har jag lagat till den i Crock Pot, ett perfekt hjälpmedel vid långkok, men självklart går det lika bra att laga rätten i en gryta på spisen.

Färdig Belugaböff.

Färdig Belugaböff.

Långkoket – ett superknep som påminner oss om myset med den ibland så långa och mörka vintern. Dofterna från en gryta som står och puttrar i timmar ger en känsla av trygghet och hemtrevnad. Följ gärna receptet nedan men har du andra smaker eller grönsaker hemma som börjar sloka och sjunger på sista versen så är böffen ett utmärkt slukhål. Det går alltså att ösa i lite vad som helst. Sedan är det bara att koka, krydda efter eget tycke och servera med ett gott bröd. Vår vegetariska beuf bourguignon är laddad med mycket rödtjut, beluga och lök.

Belugaböff, 4-5 port

2-3 stora morötter
1 paprika valfri färg
250 g svamp
en klick smör
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
3 dl torkade belugalinser
torkade kryddor: timjan och lagerblad
1 liter vatten
5 dl rödvin
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 dl tomatpuré, ajvar eller harissa
1 msk dijonsenap
1 msk soja
1-2 dl inlagd syltlök
salt och svartpeppar

Till servering: rostat bovete, hackad persilja, crème fraiche

Skölj och skala eller borsta grönsakerna. Rensa svampen. Skär morot, paprika och svamp i bitar. Stek alltsammans i olja och en klick smör i Crock Pot-grytan tills det fått färg. Ta ut och lägg blandningen åt sidan men fortsätt använda grytan.

Finhacka gul lök och vitlök. Fräs tillsammans med linser, timjan, lagerblad och olja i grytan. Ställ sedan grytan på tillagningsenheten och tillsätt vatten, vin, buljong, tomatpuré, senap och soja och rör om. Låt gå på svag värme i 4 timmar. Addera sedan de stekta grönsakerna och syltlöken och låt gå ytterligare 30 minuter på hög värme. Smaka av med salt och peppar.

Servera med rostat bovete, persilja och en klick crème fraiche.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *