Bibimbap-gryta

Jag brinner för mat som både smakar gott och gör gott för kropp och själ. Jag är såklart inte ensam om detta. Med den nya kokboken Det goda livet vill kocken Tareq Taylor och dietisten Sara Ask inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Jag har tyvärr inte kokboken själv men kom över ett recept ur boken i ett nummer av Svenska Dagbladet som vi prenumererar på. Det är ett recept på Bibimbap-gryta som lät otroligt gott och spännande.



När det kommer till grytor föredrar jag att använda min kära Crock Pot som gör arbetet så bra åt . Jag har också och till följd av att jag använder Crock Pot ändrat lite från ursprungsreceptet.

Resultatet blev en helt fantastiskt mustig, välsmakande gryta som gick hem hos hela familjen. Skulle till och med vilja påstå att maten gjorde succé. Fantastiskt gott!
Bibimbap-gryta, 6 port
3 gula lökar
ca 8 vitlöksklyftor
1 kg högrev av nöt eller älg
3 palsternackor
1 dl vatten
1 msk farinsocker
1 dl japansk soja
2 dl rött vin
2 msk sesamolja
1 msk misopasta
3 msk risvinäger
1 tsk sambal oelek
salt, peppar
Till servering: Kokt ris och rostade sesamfrön
Skala lök och vitlök. Skär lökarna i klyftor och hacka vitlöksklyftorna. Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar. Skala palsternackorna. Skär sedan i ca 2×2 cm stora kuber. Frivilligt (går lika bra ändå): Bryn köttet i omgångar i panna eller Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta på spisen i ca 1 msk olja. Fräs även lök och vitlök i 1 msk olja i några minuter utan att de tar färg. Lägg i allt kött, lök och vitlök i grytan och ställ tillbaka på tillagningsenheten. Tillsätt palsternacka, farinsocker, soja, vin, vatten, sesamolja, misopasta, risvinäger och sambal. Salta och peppra. Lägg på locket och låt gå på svag värme i ca 6 timmar.
Toppa grytan med rostade sesamfrön och bjud ris och grönsaker till.
Senaste kommentarer