Bibimbap-gryta

Bibimbap-gryta
Bibimbap-gryta

Jag brinner för mat som både smakar gott och gör gott för kropp och själ. Jag är såklart inte ensam om detta. Med den nya kokboken Det goda livet vill kocken Tareq Taylor och dietisten Sara Ask inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Jag har tyvärr inte kokboken själv men kom över ett recept ur boken i ett nummer av Svenska Dagbladet som vi prenumererar på. Det är ett recept på Bibimbap-gryta som lät otroligt gott och spännande.

Ingredienser till min mustiga gryta med asiatisk touch!
Ingredienser till min mustiga gryta med asiatisk touch!
Allt i grytan, dags att trycka på startknappen!
Allt i grytan, dags att trycka på startknappen!
En gryta kan nästan inte bli godare än så här!
En gryta kan nästan inte bli godare än så här!

När det kommer till grytor föredrar jag att använda min kära Crock Pot som gör arbetet så bra åt . Jag har också och till följd av att jag använder Crock Pot ändrat lite från ursprungsreceptet.

Bibimbap-gryta med ris och grönsaker.
Bibimbap-gryta med ris och grönsaker.

Resultatet blev en helt fantastiskt mustig, välsmakande gryta som gick hem hos hela familjen. Skulle till och med vilja påstå att maten gjorde succé. Fantastiskt gott!

Bibimbap-gryta, 6 port

3 gula lökar
ca 8 vitlöksklyftor
1 kg högrev av nöt eller älg
3 palsternackor
1 dl vatten
1 msk farinsocker
1 dl japansk soja
2 dl rött vin
2 msk sesamolja
1 msk misopasta
3 msk risvinäger
1 tsk sambal oelek
salt, peppar

Till servering: Kokt ris och rostade sesamfrön

Skala lök och vitlök. Skär lökarna i klyftor och hacka vitlöksklyftorna. Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar. Skala palsternackorna. Skär sedan i ca 2×2 cm stora kuber. Frivilligt (går lika bra ändå): Bryn köttet i omgångar i panna eller Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta på spisen i ca 1 msk olja. Fräs även lök och vitlök i 1 msk olja i några minuter utan att de tar färg. Lägg i allt kött, lök och vitlök i grytan och ställ tillbaka på tillagningsenheten. Tillsätt palsternacka, farinsocker, soja, vin, vatten, sesamolja, misopasta, risvinäger och sambal. Salta och peppra. Lägg på locket och låt gå på svag värme i ca 6 timmar.

Toppa grytan med rostade sesamfrön och bjud ris och grönsaker till.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *