Biffar med kokt potatis och sås
Köttfärs är verkligen användbart. Man kan göra så många olika typer av maträtter av det. Ikväll blev det en storfavorit här hemma. Köttfärsbiffar. Själva köttfärsbiffarna kan man också göra på så många olika sätt, med olika innehåll och olika kryddningar. Idag körde jag den klassiska varianten utan krusiduller.
Klassiska köttfärsbiffar, kokt potatis, fräsch tomatsås, grillsås, senap, kokt broccoli och färska grönsaker. En måndagsmiddag som smakar himmelskt i all sin enkelhet!
Köttfärsbiffar, 4 port
8oo g köttfärs
5 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten
1 finriven gul lök
1 msk kalvfond
1 ägg
salt + peppar
Blanda vatten och ströbröd i en skål. Låt svälla i ca 10 min. Blanda köttfärs, finriven lök, kalvfond, ägg, salt och peppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Forma till biffar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugn på 200 grader i ca 20 minuter. Häll av vätska från plåten lite då och då för att undvika att biffarna kokas i ugnen.
Tomatsås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater/hela tomater som man krossar själv
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk socker
salt, peppar efter smak
Finhacka löken, pressa vitlöken. Smält lite smör i botten på en kastrull. Häll ned lök och vitlök och låt fräsa en kort stund. Häll sedan ner krossade eller hela tomater, 2 matskedar tomatpuré, salt, peppar och 1 tesked socker och avsluta med 1 msk god balsamvinäger. Låt puttra på spisen minst 30 minuter.
Senaste kommentarer