Free Range-kyckling från Kronfågel
Jag älskar kyckling! Jag skulle kunna äta det sju dagar i veckan till frukost, lunch och middag om det så skulle vara! Kyckling går att variera i det oändliga. Dels finns det mängder av styckningsdelar, dels finns det en miljard sätt att laga de olika delarna på. Sök på kyckling på bloggen så får du massor av recept och inspiration.
Det finns många fördelar med att välja kyckling. Det är gott och nyttigt. Kyckling innehåller mycket protein, lite fett, flera nyttiga näringsämnen som B-vitaminer, järn, zink, selen, magnesium och D-vitamin. Den är dessutom mycket mer miljövänlig och klimatsmart än tex nötkött och lamm.
I slutet på augusti var jag på en presslunch där Kronfågel presenterade höstens nyheter och en av dessa var den ekologiska och KRAV-märkta Bosarpkycklingen. En helt fantastiskt smakrik och mör kyckling av högsta kvalitet. Idag var jag på lanseringen av ytterligare en nyhet från Kronfågel. De lanserar Sveriges första Free Range-kyckling eller utomhuskyckling, Kronfågel Sol & Sprätt. Sol & Sprätt Utomhuskyckling är av rasen Rowan Ranger som får chansen att växa upp långsammare än den traditionella svenska gårdskycklingen och den får röra sig fritt både inne och ute. Köttet blir på det sättet mer fylligt i smaken, mört och saftigt.
Free Range-kycklingen hamnar i segmentet mellan den svenska gårdskycklingen och den ekologiska Bosarpkycklingen. Det ger oss alltså tre olika kycklingval från Kronfågel. Man kan därmed göra ett aktivt val beroende på vad man har för preferenser och önskemål utifrån värderingar och plånbok. Kronfågel Sol&Sprätt Utomhuskyckling lanseras i början på november och finns i välsorterade butiker. Rekommenderat konsumentpris för hel kyckling är cirka 89 kronor per kilo och för kycklingbröstfilén cirka 199 kronor.
Tv-kocken Lisa Lemke har utvecklat sex stycken recept för Kronfågel Sol & Sprätt Utomhuskyckling som snart finns i receptbroschyr i butik och fyra av dessa rätter fick vi njuta av idag. Det var Lisas mustiga kycklingbuljong, Asiatiska kycklingvingar med krispig och het rotfruktssallad samt Helrostad kyckling med rosmarin- och citronsmör. Helt magiskt gott varenda rätt. Jag tog två stora tallrikar och hade kunnat slicka tallriken efteråt, så gott var det! Recepten finns att hämta på kronfagel.se och kommer även att läggas ut på min blogg när jag själv lagar till dessa, för det kan ni lita på att jag kommer göra. MUMS!!! Efterrätten har jag inte recept på men det var en äppelsmulpaj som kan ha varit den godaste jag ätit på bra länge!
Fint blogginlägg du skrivit! = )