Boeuf bourguignon i Crock Pot

Jag är inte särskilt förtjust i vintern. Mörkt, kallt och trist. Här i Stockholm är vintern extra trist. Det är sällan vi har snö som ligger mer än några dagar, om den ens ligger kvar. Just nu lyser snön vit och fin på marken men redan till i veckan väntar plusgrader och regn. Bara att se fram emot det gamla vanliga slasket och blasket. Men klart, är det kallt ute får man en god anledning till att bara hålla sig inne. Tända en brasa, kolla TV-serier, mysa i gosiga underställ men framförallt äta värmande grytor och soppor.

Se alltid till att bryna kött innan tillagning. Det har framför allt med smak att göra.

Se alltid till att bryna kött innan tillagning. Det har framför allt med smak att göra.

Jag bryner ofta även grönsaker innan tillagning.

Jag bryner ofta även grönsaker innan tillagning.

Bryn även tomatpuré några minuter för extra god smak.

Bryn även tomatpuré några minuter för extra god smak.

Även tillbehören (bacon/fläsk samt smålök) får fräsa i grytan några minuter.

Även tillbehören (bacon/fläsk samt smålök) får fräsa i grytan några minuter.

Finns egentligen inget mysigare än en klassisk boeuf bourguignon när snön yr ute. Lika bra att smida medan järnet är varmt. Sagt och gjort, bara att ställa sig i köket och laga till bästa vintermaten. Jag valde att laga min Boeuf bourguignon i Crock Pot. Eller rättare sagt, Crock Pot lagade maten medan jag kunde vara ute och leka med barnen!

Lägg nu i allt utom svamp, bacon/fläsk och smålök och låt gå på 7 timmar låg.

Lägg nu i allt utom svamp, bacon/fläsk och smålök och låt gå på 7 timmar låg.

7 timmar låg.

7 timmar låg.

I med svamp, bacon/fläsk och smålök och låt gå ytterligare en timme på låg.

I med svamp, bacon/fläsk och smålök och låt gå ytterligare en timme på låg.

Jag testade ett något annorlunda recept än jag brukar men ändå med de klassiska boeuf-smakerna. Allt blev perfekt! Konsistens på såsen, kryddningen, spänst i kött och grönsaker. Mustig och smakrikt. Underbart gott! Servera med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis.

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

Vackert och gott!

Vackert och gott!

Mums!

Mums!

Boeuf bourguignon, 4 port

1 kg högrev, i cirka 4×4 centimeter stora kuber
1 msk smör
150 gram fläsk eller bacon
200 gram färska champinjoner, halverade
24 smålökar, skalade
2 morötter, i grova bitar
2 st hackade vitlöksklyftor
3 dl rödvin
2 dl vatten
3 msk oxfond
2 msk tomatpuré
1,5 msk vetemjöl
1 lagerblad
salt, peppar, 1 krm torkad timjan

Tärna kött, tärna fläsk/bacon och dela champinjonerna. Hacka vitlöken, skala och skär morötterna. Skala smålökarna. Bryn köttet i smöret i grytan eller i stekpanna på spisen. Krydda med salt och peppar. Lyft ut och låt ligga. Stek fläsket/baconet i grytan eller pannan. Lyft ut och låt ligga. Fräs smlöken i några minuter i fettet från fläsket/baconet. Lyft ut och låt ligga. Fräs morötter och vitlök tillsammans med tomatpurén. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Pudra över mjölet i grytan och rör så att det fördelar sig jämnt. Häll på vin, vatten och oxfond, tillsätt timjan och lagerblad. Lägg ned köttet. Sätt på locket. Låt gå på låg värme i ca 7 timmar. När de 7 timmarna gått tillsätter du fläsk/bacon, champinjoner och smålök. Låt gå ytterligare 1 timme på låg värme. Smaka av med salt och peppar. Red ev av med maizena ifall grytan blir för lös.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *