Cirkusgröt

Är du en av alla som börjar din dag med en tallrik havregrynsgröt och kanske en smörgås och ett glas juice? Jag själv brukar inte äta just havregrynsgröt utan har snöat in på risgrynsgröten/proteingröt från Tyngre (som jag äter med mjölk och kompletterar med en smörgås och en kopp te). Jag upplever mig inte bli mätt av havregrynsgröt, inte ens med massa toppings. I vilket fall så snubblade jag över receptet på cirkusgröt och har nu fått en ny favorit att variera med. Otrolig krämig och god och helt klart mycket mer mättande!

Cirkusgröt är en blandning mellan bananpannkaka och havregrynsgröt och är ett gott, mättande och proteinrikt frukostalternativ. Receptet är mycket enkelt men kräver såklart en spis, mikro fungerar inte (eller vad vet jag, har inte testat). Till skillnad från den vanliga havregrynsgröten som nästan kräver topping för att bli god så måste man inte toppa cirkusgröten med någonting, den är god i sig!

Cirkusgröt, 1 port
1 mogen banan
1 ägg
1 dl havregryn
1 dl valfri mjölk
Salt (och ev peppar)
Smör att steka i
Valfri topping, tex skummad mjölk, blåbär, hallon, jordnötssmör, skivad banan
Mosa bananen och stek tillsammans med smör i någon minut i en kastrull. Rör om hela tiden. Knäck i ägget och rör om, konsistensen ska bli ungefär som äggröra. Blanda sedan ner havregryn, mjölk, salt och ev peppar. Låt koka under omrörning i ca två minuter, till gröten fått önskad konsistens. Jag tillsatte 1/2 mjölk och 1/2 dl vatten och kokade ytterligare en stund eftersom jag tyckte havregrynen var för hårda och det var för torr konsistens på gröten.
Servera och toppa med valfri topping.
Senaste kommentarer