Vietnamesisk nudelsallad med biff

I helgen gjorde jag en riktigt fräsch och god asiatisk sallad jag lagat till ett par gånger tidigare. Den kräver lite hackande och skärande men det är salladen helt klart värd. Dressingen man gör till får man inte missa. Den gör halva upplevelsen. Salladen är en vietnamesisk nudelsallad med biff. Biffen kan absolut bytas mot annan proteinkälla som kyckling, quorn eller varför inte räkor.

Jag freestylar salladen efter vad som finns hemma och efter min familjs smak och tycke.

Vietnamesisk nudelsallad med biff

Vietnamesisk nudelsallad med biff

Vietnamesisk nudelsallad med biff, 4 portioner

400 g utskuren biff

Marinad till köttet:
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker

Nudelsallad:
150 gr äggnudlar
1/2 gurka i strimlor
2 salladslökar
1/2 röd lök
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander
100 gr jordnötter
250 gr blandad sallad
150 gr färska böngroddar
150 gr rivna morötter

Nuoc cham-sås:
1 röd chili (kärna ut och strimla)
1 vitlöksklyfta (pressad)
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)

Gör så här:
Skär köttet i tunna strimlor. Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.

Nuoc cham-sås: Kärna ur och strimla chilin. Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.

Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.

Kött: Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det får färg.

Vid servering: Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jord nötter, mynta, koriander och salladslök. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *