Vietnamesisk nudelsallad med biff
I helgen gjorde jag en riktigt fräsch och god asiatisk sallad jag lagat till ett par gånger tidigare. Den kräver lite hackande och skärande men det är salladen helt klart värd. Dressingen man gör till får man inte missa. Den gör halva upplevelsen. Salladen är en vietnamesisk nudelsallad med biff. Biffen kan absolut bytas mot annan proteinkälla som kyckling, quorn eller varför inte räkor.
Jag freestylar salladen efter vad som finns hemma och efter min familjs smak och tycke.
Vietnamesisk nudelsallad med biff, 4 portioner
400 g utskuren biff
Marinad till köttet:
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker
Nudelsallad:
150 gr äggnudlar
1/2 gurka i strimlor
2 salladslökar
1/2 röd lök
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander
100 gr jordnötter
250 gr blandad sallad
150 gr färska böngroddar
150 gr rivna morötter
Nuoc cham-sås:
1 röd chili (kärna ut och strimla)
1 vitlöksklyfta (pressad)
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)
Gör så här:
Skär köttet i tunna strimlor. Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.
Nuoc cham-sås: Kärna ur och strimla chilin. Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.
Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.
Kött: Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det får färg.
Vid servering: Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jord nötter, mynta, koriander och salladslök. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.
Senaste kommentarer