Den goda gryneffekten

Den goda gryneffekten

Den goda gryneffekten

Det har länge varit känt att medelhavskost med mycket frukt och grönt (helst de med kraftiga färger och tjockt skal då det finns flest skyddade ämnen främst i växtens yttre delar), baljväxter, fullkorn och fisk är hälsosamt. Medelhavskosten stärker immunsystemet och förebygger cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, demens och diabetes. Man går också ner i vikt om man är överviktig. Gryner har alltid varit självklara i det hälsosamma medelhavsköket. Gryner är näringsrika (fulla med vitaminer, mineraler, proteiner och antioxidanter), mättar, smakar fantastiskt gott och kan användas i allt från gröt, smoothies, som bas i måltider och i bakverk – alltså från frukost till dessert. Nu introduceras den goda gryneffekten i Sverige. Med gryneffekten avses grynens fem fina egenskaper: Lättlagade, håller en behagligt mätt länge, näringstäta, god smak och fint tuggmotstånd samt ekologiska.

Pressträff där de nya grynerna stod i fokus

Pressträff där de nya grynerna stod i fokus

Som ett svar på konsumenternas efterfrågan på näringstäta och hållbara livsmedel som också ska gå snabbt att laga kommer nu fyra ekologiska grynvarianter från Zeta. Grynerna är en blandning av traditionella gryner och baljväxter och har en koktid på endast 10 minuter. Perfekt när man vill äta nyttigt och varierat även i en stressig vardag. Grynerna kommer i smakerna 5 gryner, Orzo-mix, Fullkornsbulgur & Quinoa och Farro. För att hitta mer inspiration och spännande recept har Zeta tagit hjälp av hälsoinspiratören och clean food-förespråkaren Marie Butler från Happy M Kitchen samt David Frenkiel och Luise Vindahl från vegetariska succébloggen Green Kitchen Stories.

Kvällens talare

Kvällens talare

David Frenkiel och Luise Vindahl från vegetariska succébloggen Green Kitchen Stories

David Frenkiel och Luise Vindahl från vegetariska succébloggen Green Kitchen Stories

Maj-Lis Hellenius presenterar hur kostpyramiden bör se ut

Maj-Lis Hellenius presenterar hur kostpyramiden bör se ut

Idag var jag på en pressträff där de nya grynerna stod i fokus. På plats fanns bland annat Christian och Fernando Di Luca från Zeta/Di Luca som var moderatorer, Maj-Lis Hellénius, professor från Karolinska Institutet som pratade om medelhavskökets förmåga att förebygga och behandla sjukdomar, Marie Butler som pratade om hur kosten påverkar oss både kroppsligt och själsligt och David och Luise som talade om vikten av att tänka på färg, balans och textur när man lagar mat. Otroligt intressant! Jag blev så inspirerad, peppad och biten och kommer nu garanterat gå över till att äta, laga och servera mer medelhavskost. Den receptbroschyr vi fick med hem, Gryner och bönor som gör gott, är full med recept jag bara längtar efter att få laga till. Samtliga såklart baserade på de nya grynsorterna och recepten sträcker sig som sagt från frukost till efterrätt.

Endivesallad med tapenade och soltorkad tomat

Endivesallad med tapenade och soltorkad tomat

Färskostbollar

Färskostbollar

Kvällens meny

Kvällens meny

Färgstark sallad på fem gryner

Färgstark sallad på fem gryner

Gudomlig chokladkaka

Gudomlig chokladkaka

På pressträffen blev vi när vi kom bjudna på riktigt läcker och god plockmat från Di Luca. Det var endivesallad fyllda med tapenade och soltorkade körsbärstomater, färskostbollar och gazpacho och vi blev serverade drycker från Enjoy Wine & Spirits. Till middag blev det sedan en av rätterna från receptbroschyren signerad Green Kitchen Stories, Färgstark sallad på fem gryner med pesto, rostade jordärtskockor, hyvlade polkabetor, rädisor, vindruvor, ruccola, buffelmozzarella och rostade pinjenötter. Den godaste salladen jag ätit på länge och helt klart den vackraste!  Efterrätten finns också i broschyren och receptet är skapat av Happy M Kitchen, Gudomlig chokladkaka som innehåller bland annat Farro-gryn och svarta bönor. Att något som är så nyttigt kan vara så gott!

Nu är jag inspirerad till max! Medelhavskost och gryner är grejer det!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *