Grillat är godast
Det stämmer det där gamla uttrycket att grillat är godast. Smakerna blir så djupa, intensiva och goda. Sedan är det hela inramningen kring en grillmåltid. Dofterna från den nytända grillbädden, samvaron kring grillen, sommar, sol, grym musik, något gott att dricka medan man väntar på maten. Ja, ni förstår!
Grillmåltider behöver dessutom inte vara onyttiga. Grillningen i sig kräver inget fett. Fisk, skaldjur och kött tillsammans med mycket grillade grönsaker är nyttigt att grilla. Det är tillbehören man ska passa sig för om man behöver tänka på vikten. Skippa feta potatissallader och friterade pommes och ersätt dessa med en fräsch pasta-/quinoa-/bulgursallad, vattenmelonsallad med fetaost, etc. Skippa köpt bea och ersätt med hemmagjorda röror som till exempel tzatsiki, tomatsalsa, guacamole och hummus.
I söndags hade vi gäster över på lunch. Klarblå himmel, strålande sol, 27 grader i skuggan. Självklart åkte grillen fram. Vi hade ont om tid till förberedelser och ville under själva lunchen hellre umgås med våra gäster än stå i köket. Vi höll det därför enkelt men gott och skulle passa både stor som liten. Valet föll därför på hamburgare med bröd och goda tillbehör.
Färdiga hamburgare från Ica och skivat bacon lades på grillen. Till detta köpta hamburgerbröd, färdigskivad cheddarost, hamburgerdressing på tub, senap och ketchup i alla möjliga och omöjliga smaker, rostad lök och färska grönsaker som hemgjord råkostsallad, isbergssallad, tomat, gurka, rödlök och paprika. Sedan fick man själv sätta ihop sin burgare efter eget smak och tycke.
Maten sköljdes ner med kall öl och cola. Riktigt gott och fantastiskt mysigt och trevligt!
Enkelt fika följde på den goda maten. Nybakad sockerkaka och te/kaffe. Precis som grillat är det nåt speciellt med nybakat. Dofterna, smakerna… Så gott!
Sockerkaka
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på tallrik. Njut gärna ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
Senaste kommentarer