Den ultimata efterrätten

Jag älskar godsaker. Bullar, kakor, tårta, godis, chips och tilltugg, glass och allt sånt. När vi har middagsgäster vill jag alltid att middagen ska avslutas med något sött. Problemet är bara att komma på vad jag ska bjuda på.

Världsklass på kvällens middag!

Världsklass på kvällens middag!

En av mina standardefterrätter är chokladfondant. Jag tycker det är den ultimata efterrätten. Enkel, går att förbereda, inte alltför onyttig och framför allt jättegod!

Fina och goda chokladfondanter redo att serveras!

Fina och goda chokladfondanter redo att serveras!

Igår hade vi finmiddag hemma även om vi inte hade gäster. Vi åt salata caprese till förrätt (buffelmozzarella, solmogna tomater, färsk basilika och toppade med fin olivolja, salt och peppar), oxfilé med sötpotatis pommes frites, såser och sallad och till efterrätt såklart chokladfondant. Fondanten blev perfekt. Lagom mjukt hölje och rinnigt inre.  Underbar chokladsmak. Om man vill kan man toppa med en kula god vaniljglass och färska bär. Igår valde vi att enbart toppa med färska jordgubbar. Perfekt avslutning på en underbar kväll och middag.

Den ultimata efterrätten!

Den ultimata efterrätten!

Chokladfondant, 4 st

1,2 dl smör
0,6 dl socker
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl
115 g mörk choklad

Smöra och mjöla 4 portionsformar. Skaka ur överflödigt mjöl, smörj och mjöla dem igen.

Smält choklad och smör tills chokladen är nästan helt smält. Görs i vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp tills smeten är ljus och tjock. Rör ihop den smälta chokladen och smöret. Häll detta i äggsmeten och rör ner mjölet. Vispa inte. Fördela smeten i formarna. (Här kan du ställa in formarna i kylen upp till flera timmar, tills du ska baka dom i ugnen. Ställ då fram dom i rumstemperatur 5-10 min innan bakning.)

Värm ugnen till 230 °. Grädda formar på en plåt i 6 till 7 minuter, mitten ska vara ganska lös, men sidorna ska vara fasta. Känn med en sticka.
Vänd upp och ner på formarna på en tallrik. Lossa kakan från formen. Servera med glass eller grädde och bär.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Agnieszka skriver:

    Åh vad gott! Jag älskar chokladfondant. Ha en fortsatt skön påsk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *