Den ultimata efterrätten
Jag älskar godsaker. Bullar, kakor, tårta, godis, chips och tilltugg, glass och allt sånt. När vi har middagsgäster vill jag alltid att middagen ska avslutas med något sött. Problemet är bara att komma på vad jag ska bjuda på.
En av mina standardefterrätter är chokladfondant. Jag tycker det är den ultimata efterrätten. Enkel, går att förbereda, inte alltför onyttig och framför allt jättegod!
Igår hade vi finmiddag hemma även om vi inte hade gäster. Vi åt salata caprese till förrätt (buffelmozzarella, solmogna tomater, färsk basilika och toppade med fin olivolja, salt och peppar), oxfilé med sötpotatis pommes frites, såser och sallad och till efterrätt såklart chokladfondant. Fondanten blev perfekt. Lagom mjukt hölje och rinnigt inre. Underbar chokladsmak. Om man vill kan man toppa med en kula god vaniljglass och färska bär. Igår valde vi att enbart toppa med färska jordgubbar. Perfekt avslutning på en underbar kväll och middag.
Chokladfondant, 4 st
1,2 dl smör
0,6 dl socker
2 ägg
2 äggulor
2 tsk mjöl
115 g mörk choklad
Smöra och mjöla 4 portionsformar. Skaka ur överflödigt mjöl, smörj och mjöla dem igen.
Smält choklad och smör tills chokladen är nästan helt smält. Görs i vattenbad eller i mikrovågsugn. Vispa ihop ägg, äggulor och socker med en elvisp tills smeten är ljus och tjock. Rör ihop den smälta chokladen och smöret. Häll detta i äggsmeten och rör ner mjölet. Vispa inte. Fördela smeten i formarna. (Här kan du ställa in formarna i kylen upp till flera timmar, tills du ska baka dom i ugnen. Ställ då fram dom i rumstemperatur 5-10 min innan bakning.)
Värm ugnen till 230 °. Grädda formar på en plåt i 6 till 7 minuter, mitten ska vara ganska lös, men sidorna ska vara fasta. Känn med en sticka.
Vänd upp och ner på formarna på en tallrik. Lossa kakan från formen. Servera med glass eller grädde och bär.
Åh vad gott! Jag älskar chokladfondant. Ha en fortsatt skön påsk.