Devilled chicken

Devilled chicken

Devilled chicken

Det var ett bra tag sedan hela familjen var iväg på en resa till varmare breddgrader. Senast det begav sig var visserligen förra året men då åkte jag själv med barnen till Rhodos. Dessförinnan var vi i Egypten. Nu vill vi åka längre bort. Thailand, där vi har varit flera gånger, är ett av länderna vi funderar på. Vietnam och Kambodja är andra alternativ. Likaså Sri Lanka som verkar stiga spikrakt upp i populäritet. Mitt sociala flöde svämmar över av resor just till Sri Lanka. Ser helt fantastiskt ut! Gustaf, som älskar djur och fiskar och vattendjur i synnerhet, är helt bestämd. Det är dit vi ska/han vill åka! För att få den rätta känslan serverade jag igår en specialitet i det Sri Lankesiska köket, devilled chicken.

Jag har hackat över rostade cahewnötter för extra krisp.

Jag har hackat över rostade cahewnötter för extra krisp.

Enkelt att tillaga och fantastiskt gott! En perfekt kombo av sött, surt och hetta. Nyttigt är det också, perfekt så här i januaritider. Det här receptet måste ni testa, även om ni inte funderar på att åka dit.

Devilled Chicken, 4 port

700 g kyckling
1 gul lök
1 röd lök
1 röd paprika
1 tomat

Marinad:
½ tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
½ tsk mald svartpeppar
1 tsk salt
Saft från 1 lime

Woksås:
3 vitlöksklyftor
1 bit ingefära, ca 5 cm
1 röd chili
1 dl ketchup
1 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
1 tsk kinesisk soya
salt
limesaft
vatten

Skär kycklingen i bitar. Blanda ihop marinaden. Häll denna över kycklingen och rör runt så att alla bitar får marinad. Låt marinera i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.

Riv färsk ingefära och vitlök. Kärna ut och hacka chilin. Fräs ingefära och vitlök i stekpanna med ett par matskedar matolja. Rör om tills det börjar få färg. Tillsätt då ketchup, vinäger, socker, soya och ½ dl vatten. Låt puttra i några minuter. Smaka sedan av med lime, socker och salt. Den ska smaka sötsyrligt med lite hetta i. Tillsätt eventuellt mer vatten om den är för tjock.

Skala lökarna. Skär lök, paprika och tomat i klyftor.

Stek kycklingen i omgångar i wokpanna så att de får färg. Stek slutligen lök och paprik i några sekunder innan du blandar allt samman med woksåsen. Lägg slutligen i tomatklyftorna.

Servera med nykokt basmatiris.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *