En heldag på Gröna Lund
Igår hade jag, barnen och min mamma en heldag på Gröna Lund. Vi hade bestämt datum för det årliga Grönan-besöket för över en månad sedan. Vädrets gudar log mot oss denna dag. Soligt, varmt och helt perfekta förutsättningar för en lyckad dag. Självklart gick vi alla all-in med åkband. På så sätt tycker vi man maximerar besöket. Barnen var otåliga, de har väntat länge på denna dag och vi var därför på plats redan när de öppnade klockan 10:00!
Vi hade inte läst på ordentligt men det är bara lilla området med attraktioner för de yngre barnen som öppnar klockan 10. Resten öppnar upp klockan 11. Det stora området var det som vi ville till men vi hade kul ändå. Vi åkte tekopparna, nyckelpigan, veteranbilarna (!!) och gick in i Findus och Pettsons hus. Findus och Pettsons hus var en positiv överraskning. Ultimata stället för klåfingriga barn (=läs Gustaf). Vid 11 var det äntligen dags att vandra över till de mer lockande attraktionerna. Till en början var det korta köer men ju längre dagen led desto längre blev köerna. Innan lunch hann vi åka Vilda musen, Lustiga huset och Eclipse.
Lunchen intogs på en av de för året nya restaurangerna, Fiesta Taqueria & Bar. Som jag tidigare berättat storsatsar Gröna Lund i år på maten. Jonas Dahlbom, en av Sveriges främsta kockar, har varit med och tagit fram inriktning, menyer och tema på de nya restaurangerna. I à la carte-restaurangen Fiesta Taqueria & Bar som vi besökte serveras mexikansk mat som tacos, ceviche, quesadillas och olika passande tillbehör. Den goda maten avnjuts i en otroligt mysig färgsprakande restaurangmiljö med mycket mönster och många kaktusar som verkligen lockar till besök.
Vi började med att dela på en Tostadas med salsa, guacamole och cheddardipp. Perfekt till en kall öl, ett glas vin eller en god läsk i väntan på maten.
Menyn består till största delen av smårätter och rekommendationen är att man tar 2-3 olika rätter för att bli mätt. De rätter som står under Mains är dock normalstora och man blir ordentligt mätt av en sådan rätt och eventuellt ett extra tillbehör (sides). Vår servitris tänkte inte på detta och de fem ”smårätter” jag beställde in till mig blev lite mer mat än jag tänkt mig! Filippas tänkta kid’s tacobuffet avbokades och hon och jag delade istället på min mat. Jag tog in regular taco BBQ- glaserad hummer, crispy tacos Högrevstartar, quesadillas Pulled pork, mains Högrevschili och mains Sotad lax. Mains-rätterna serverades med tortillabröd och sweet potato fries. Mamma, som fyllde år bjöd jag såklart på maten och hon valde Corn on the cob och mains Högrevschili. För barn finns en kid’s tacobuffet. Köttfärs, bröd, grönsaker och tillbehör som de flesta barn gillar.
Maten var verkligen god! Vällagat och smakrikt – perfektion! Jag har svårt att utnämna någon favoriträtt för allt var verkligen toppen men hummer-tacos och pulled pork-quesadillas hade det där lilla extra. Sötpotatis-pommesen värt ett extra omnämnande, krispiga och fantastiskt goda! Gustaf som också fick smaka av min mat gillade den inte alls. För mycket konstiga ingredienser, starka (ovana) smaker och på tok för mycket ”grönt”. Tur det finns barnbuffé!
Proppmätta gick vi tillbaka ut i parkvimlet. Spel och dobbel hör ett Grönan-besök till. Vi testade både chokladhjul, basketboll och pistolskytte. Tyvärr ingen tur i spel (får trösta mig med tur i kärlek istället). Jag och Filippa besökte House of Nightmares. Jag var där även förra året med Teresa. Ett imponerande skräckhus. Genom avancerad teknik och specialeffekter utmanas besökarnas alla sinnen. Man konfronteras med clowner, spindlar, ormar och zombies i många läskiga och skrämmande former och skepnader. Förutom den digitala tekniken är huset utrustat med utbildade aktörer som gör allt för att skrämma besökarna. Åldersgränsen är nu sänkt till 11 år men barn från 7 år får gå in med vuxet sällskap. En otroligt häftig och lagom läskig upplevelse om ni frågar mig. Filippa var livrädd mest hela tiden men höll sig ändå väldigt cool. Gustaf valde att stå ute och vänta med mormor (lika bra det).
Vi åkte några fler karuseller som bläckfisken och blå tåget och vi åt en god mjukglass i solskenet. Köerna blev dock allt längre och Gus drabbades av magknip så vi valde att avsluta dagen vid 15-tiden. En helt perfekt dag som vi gärna gör om snart igen!
Senaste kommentarer