Sotad lax med blåbär
Nu är det inte lång tid kvar till påsk. 29 mars infaller skärtorsdagen 2018. Ni är säkert många som sitter och planerar rätter ni ska bjuda på i påsk. Här kommer därför receptet på en helt fantastisk laxrätt som passar perfekt till förrätt eller på buffébordet.
Vi åt denna laxrätt till förrätt i lördags. Sååå gott! Laxen fick riktigt god smak från blåbärspulvret. Och rolig färg också! Den fullständigt smälte i munnen.
Krämen var magiskt god. Älskar västerbottenost och tillsammans med syrlig kvarg och färskost blev det en mycket lyckad kombination. Passar garanterat inte bara till lax utan borde fungera till kött, kyckling eller som dipp till grönsaker.
Jag är ett stort fan av syrad rödlök och fullständigt älskar kålrabbi. De syrade grönsakerna blev därför en storfavorit hos mig. Mums!!! Har redan gjort denna sallad igen till söndagslunchen. Kommer bli en stående favorit här hemma.
Knäckebrödet gav rätten härligt krisp och får inte hoppas över. Självklart går det bra med köpt, tunt knäcke eller fröknäcke på mix.
Gör hela rätten eller delar av den. Dina matgäster kommer att bli imponerade! Receptet kommer ursprungligen från en matlagningskväll på Cajsa Warg.
Sotad lax med blåbär, hembakat knäckebröd och västerbottenkräm, 6 port
Gravad lax:
300 g lax
4 msk strösocker
4 msk salt
1 msk blåbärspulver
Peppar
Blanda blåbärspulver, socker, salt och peppar. Gnid in laxfilén med blandningen. Lägg laxen i dubbla plastpåsar och låt vila i kyl minst 30 minuter. Vänd laxen några gånger under tiden. Ta sedan bort gravningen runt laxen. Klappa torr med hushållspapper. Valfritt: Lägg laxen på en plåt och sota av den med en brännare innan servering. Skär laxen i 2 cm skivor.
Rödlökssallad:
1 rödlök
1 kålrabbi
2-4 citroner
2-4 msk champagne-/sherry-/vitvinsvinäger
1 msk socker
Skala rödlök och kålrabbi. Använd mandolin för att få tunna fina skivor. Skär sedan ytterligare för att få smala stavar. Rör samman citron, vinäger och socker i en bunke. Blanda ner rotsakerna och löken. Låt stå till servering
Västerbottenkräm:
3 dl västerbottenost
2 dl färskost
0.5 dl kvarg
3 msk finhackad gräslök
salt och svartpeppar
Finriv osten och blanda samman med kvarg och färskost. Rör ner gräslök och smaka av med salt och peppar.
Hembakat knäckebröd:
2 dl majsmjöl
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
¾ dl solroskärnor
¼ dl pumpakärnor
2 msk matolja
2 ½ dl kokande vatten
Sätt ugnen på 150 grader och förbered en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan 2 ½ dl kokande vatten. Vänd runt och häll ut på bakplåtspappret. Platta ut och släta till smeten så att det blir ca 2 mm överallt. Är det inte tillräckligt platt så blir det lite mjukt. (Kan kavlas ut mellan bakplåtspapper, det blir precis en hel plåt, har man varmluftsugn kan man få ut ca 2 tunna plåtar). Strö över flingsalt, efter tycke och smak. In i ugnen ca 1 timme. Delas när det har svalnat.
Senaste kommentarer