En hemmafrus bästa recept
Jag älskar att läsa böcker. Tyvärr räcker inte tiden till alla böcker jag vill läsa men en hel del läser jag i alla fall. Det blir en salig blandning mellan faktaböcker, hälsoböcker, kokböcker, romaner, deckare, barnböcker, etc. En bokserie jag helt har missat är trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik skriven av Kristina Sandberg. Den avslutande delen Liv till varje pris fick Augustpriset 2014. Böckerna handlar om hemmafrun Majs liv och moderskap från 1930- till 1970-talet, tiden när Folkhemmet Sverige byggdes. Böckerna utspelar sig till stor del i köket och det är noggranna beskrivningar av tex matlagning och matos. Nu kommer kokboken I köket hos Maj, en hemmafrus bästa recept av Lotta Kühlhorn och Kristina Sandberg.
Med boken I köket hos Maj får Maj sin egen kokbok med maten hon lagar i romanerna. Ett 100-tal klassiska recept hämtade ur Majs bokhylla. Här finns husmanskosten, småkakorna och den finare kalasmaten. Boken är indelad i tre kapitel, ett för varje bok i trilogin. Det blir en resa genom tiden där vi går från svenska husmansklassiker, genom 40-talets dyrtider, till den nya tidens halvfabrikat och kryddstarka grytor. Inom varje kapitel finns hela middagsmenyer med tillhörande recept. Samtliga rätter presenterade med ett kort utdrag från böckerna de är hämtade från, samt arkivbilder. Vi får även ta del av nyskrivna texter som sätter in Maj och hennes mat i den tidsanda som råder vilket ger en djupare bild av Maj.
Det är riktigt inspirerande att ta del av denna mathistoria. Att via recept se hur maten som serveras i de svenska hemmen har förändrats över tiden. Jag blev riktigt sugen på att laga till flera av de gamla klassiker som presenteras i boken. Många känns bortglömda, men inte alls förlegade utan kanske till och med förtjänar att väckas till liv. Recepten har försetts med kommentarer för att enklare kunna lagas idag. Språket är annars gammaldags och bilderna inte särskilt inspirerande. Boken kommer garanterat älskas av alla de som läst böckerna om Maj. För mig är det helt enkelt ett stycke intressant mat- och kulturhistoria om hur livet som kvinna och husmor kunde te sig.
Tänk att kokböcker kan vara en sån spegling av tiden. Undra vad man kommer att tänka om våra kokböcker idag om 100 år. 🙂