En hemmafrus bästa recept

En hemmafrus bästa recept

En hemmafrus bästa recept

Jag älskar att läsa böcker. Tyvärr räcker inte tiden till alla böcker jag vill läsa men en hel del läser jag i alla fall. Det blir en salig blandning mellan faktaböcker, hälsoböcker, kokböcker, romaner, deckare, barnböcker, etc. En bokserie jag helt har missat är trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik skriven av Kristina Sandberg. Den avslutande delen Liv till varje pris fick Augustpriset 2014. Böckerna handlar om hemmafrun Majs liv och moderskap från 1930- till 1970-talet, tiden när Folkhemmet Sverige byggdes. Böckerna utspelar sig till stor del i köket och det är noggranna beskrivningar av tex matlagning och matos. Nu kommer kokboken I köket hos Maj, en hemmafrus bästa recept av Lotta Kühlhorn och Kristina Sandberg.

Kalvfilé a la Oscar samt noggrann instruktion hur servetten skulle vikas.

Kalvfilé a la Oscar samt noggrann instruktion hur servetten skulle vikas.

Tittis kakor.

Tittis kakor.

Med boken I köket hos Maj får Maj sin egen kokbok med maten hon lagar i romanerna. Ett 100-tal klassiska recept hämtade ur Majs bokhylla. Här finns husmanskosten, småkakorna och den finare kalasmaten. Boken är indelad i tre kapitel, ett för varje bok i trilogin. Det blir en resa genom tiden där vi går från svenska husmansklassiker, genom 40-talets dyrtider, till den nya tidens halvfabrikat och kryddstarka grytor. Inom varje kapitel finns hela middagsmenyer med tillhörande recept. Samtliga rätter presenterade med ett kort utdrag från böckerna de är hämtade från, samt arkivbilder. Vi får även ta del av nyskrivna texter som sätter in Maj och hennes mat i den tidsanda som råder vilket ger en djupare bild av Maj.

Pölsa kanske vore något att väcka till liv?!

Pölsa kanske vore något att väcka till liv?!

Legymsallad till damlunchen.

Legymsallad till damlunchen.

Det är riktigt inspirerande att ta del av denna mathistoria. Att via recept se hur maten som serveras i de svenska hemmen har förändrats över tiden. Jag blev riktigt sugen på att laga till flera av de gamla klassiker som presenteras i boken. Många känns bortglömda, men inte alls förlegade utan kanske till och med förtjänar att väckas till liv. Recepten har försetts med kommentarer för att enklare kunna lagas idag. Språket är annars gammaldags och bilderna inte särskilt inspirerande. Boken kommer garanterat älskas av alla de som läst böckerna om Maj. För mig är det helt enkelt ett stycke intressant mat- och kulturhistoria om hur livet som kvinna och husmor kunde te sig.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Anders skriver:

    Tänk att kokböcker kan vara en sån spegling av tiden. Undra vad man kommer att tänka om våra kokböcker idag om 100 år. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *