En rasande god chili con carne
Chili con carne är en riktig middagsklassiker som man aldrig tröttnar på. Jag har lagat den i många olika varianter och det bästa med denna typ av recept är att man lätt kan anpassa den efter eget smak och tycke och vad som finns hemma i skafferi och kyl. Jag föredrar att göra min Chili con carne i Crock Pot för att få fram det där lilla extra. Idag lagade jag en rasande god chili con carne med bland annat apelsin och honung som verkligen satte pricken över i. Receptet är inspirerat av Tommy Myllymäki.
Som vanligt avnjuter vi vår chili med hembakat naan, gräddfil och grönsaker. Nästan för gott för att vara sant!
Chili con carne, 4 -5 port
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
400 g nötfärs
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 burk krossade tomater
1 burk stora vita bönor
1 burk vita bönor i tomatsås
1,5 msk honung
1 apelsin, saft och skal
salt och peppar
Skölj den röda chilin. Snitta upp den och ta ut de starka kärnorna. Behåll kärnorna om du vill ha mer hetta. Hacka lök, chili och vitlök. Bryn köttfärsen i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta, alternativt i en stekpanna på spisen (obs. Det är inget måsta att bryna köttfärsen innan tillagning, jag tycker det ger bättre konsistens och godare smak). Ha ner lök, vitlök och chili och stek glansig. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Sila och skölj de stora vita bönorna och häll ned i grytan. Tillsätt krossade tomater och vita bönor i tomatsås. Riv apelsinskal och pressa apelsinsaft ner i grytan. Tillsätt även honung. Krydda med salt, svartpeppar, paprikapulver, spiskummin och koriander.
Låt gå på svag värme i 6 timmar. Njut tillsammans med ris eller bröd (naan) och en fräsch sallad.
Senaste kommentarer