Kokos- och linscurry i Crock-Pot
Jag och familjen har mer och mer fått upp ögonen för vegetarisk mat. Som det känns just nu kommer vi aldrig att helt skippa kött, fågel och fisk men självklart kan vi dra ner på konsumtionen. Både av miljö- och hälsoskäl. I veckan lagade jag till en en värmande, kokosdoftande Kokos- och linscurry i Crock-Pot. Det kan faktiskt vara världens godaste linsgryta! Perfekt nu när hösten och kylan kommer. Receptet kommer från läkaren Frida Duells nya hälsobok ”Mat, myt, vetenskap”. Boken har jag självklart beställt hem (recension kommer så småningom). Receptet finns också hos Baaam.
Originalreceptet lagar man till i en stekgryta. Själv har jag valt att laga till rätten i min Crock-Pot. Det är både smidigt, praktiskt och får fram fantastiska smaker som inte alltid hinner utvecklas i en gryta på spisen. Du väljer det som passar dig bäst.
Den här linsgrytan är full av välgörande kryddor, protein och antioxidanter. Hel klart en ny vegetarisk favorit och paradrätt hos oss som jag gärna lagar till om och om igen! Galet gott!
Kokos- och linscurry i Crock-Pot, 4 port
2 dl okokta belugalinser
1 tsk hel spiskummin som mortlas
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (400 g)
1 msk finhackad färsk ingefära
1 msk färsk finriven gurkmeja eller 1 krm torkad gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk flingsalt
1 dl sultanrussin
4 dl kokosmjölk
250 g körsbärstomater
1 msk kokosolja
Till servering:
Ris
Mango chutney
Rostade kokosflakes
Koriander
Lime
Hetta upp tillagningsenheten på spisen eller använd stekpanna. Ha i kokosoljan. Fräs spiskummin i 1 minut. Tillsätt gul lök och vitlök och fräs ytterligare 2 minuter.
Sätt Crock-Pot på sin plats. Tillsätt samtliga övriga ingredienser utom körbärstomaterna. Kör på hög effekt i 2,5 timmar. När en halvtimme återstår har du i tomaterna.
Servera med ris, mango chutney, rostade kokosflakes, koriander och limeklyftor.
Kokos- och linscurry med russin, 4 port
1 dl belugalinser, okokta
1 tsk hel spiskummin, mortlad
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk krossade tomater (400 g)
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 msk färsk gurkmeja, finriven, eller 1 krm torkad gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk flingsalt
1 dl sultanrussin
2 dl vatten
4 dl kokosmjölk
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
1 msk kokosolja
Till servering:
Ris
Mango chutney
Rostade kokosflakes
1 kruka koriander
1 lime, i klyftor
Gör så här:
Hetta upp kokosoljan i en stekgryta och fräs hel spiskummin i 1 minut. Tillsätt gul lök och vitlök och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt krossade tomater, ingefära, gurkmeja, chilipulver, ingsalt, linser, sultanrussin och vatten. Låt sjuda 35–40 minuter eller tills linserna är mjuka. Rör ner kokosmjölken och körsbärstomaterna. Toppa grytan med rikligt med färsk koriander och rostade kokosflakes eller pistagenötter.
Servera med ris, mango chutney, rostade kokosflakes, koriander och limeklyftor.
Senaste kommentarer