Godaste rätterna till påsk
Nu är visserligen påsken snart över men det blir en påsk nästa år också. När just du läser det här kanske det är nästa påsk?! I vilket fall blev Påsklunch med släkten ett av mina allra populäraste inlägg den här veckan. Inte så konstigt då jag bjuder på fantastiska recept i kombination med inspirerande kort! Ett annat populärt inlägg blev Potatisbakelser med smördeg och Västerbottenost. Ett grymt gott tillbehör som passar lika bra till grillat på vår/sommar som tillbehör till huvudrätten på nyårsmiddagen. Nu vill jag tipsa om godaste rätterna till påsk. Basmaten. Det som alltid finns med!
Västerbottenpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).
Gravad lax
400 g laxfilé
0.5 dl socker
0.5 dl salt
Dill
Citron
Blanda salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Häll på massor av dill och citronsaft. Låt stå inplastad i minst 2 dygn.
Köttbullar, ca 4 port
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g blandfärs
salt, peppar
Blanda ströbröd och vatten och låt svälla ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g blandfärs (nötfärs går också bra), salt och peppar efter smak. Blanda och forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten. Stek i rikligt med smör. Vänd köttbullarna och skaka stekpannan ordentligt under tiden så att de håller sig runda och fina. Stek tills de är klara, ca 7-10 minuter beroende på hur stora de är.
Ägghalvor med majonäs och räkor, 8 halvor
4 ägg
24 färska, skalade räkor
Majonäs på tub
Koka äggen i ca 8 minuter. Skala och dela på hälften. Lägg med gulan uppåt. Klicka ut majonäs på varje ägghalva och toppa med räkor.
Senaste kommentarer