Godaste rätterna till påsk

Godaste rätterna till påsk
Godaste rätterna till påsk
Jag älskar plockmat!
Jag älskar plockmat!

Nu är visserligen påsken snart över men det blir en påsk nästa år också. När just du läser det här kanske det är nästa påsk?! I vilket fall blev Påsklunch med släkten ett av mina allra populäraste inlägg den här veckan. Inte så konstigt då jag bjuder på fantastiska recept i kombination med inspirerande kort! Ett annat populärt inlägg blev Potatisbakelser med smördeg och Västerbottenost. Ett grymt gott tillbehör som passar lika bra till grillat på vår/sommar som tillbehör till huvudrätten på nyårsmiddagen. Nu vill jag tipsa om godaste rätterna till påsk. Basmaten. Det som alltid finns med!

Västerbottenpaj.
Västerbottenpaj.

Västerbottenpaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).

Gravad lax.
Gravad lax.

Gravad lax

400 g laxfilé
0.5 dl socker
0.5 dl salt
Dill
Citron

Blanda salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Häll på massor av dill och citronsaft. Låt stå inplastad i minst 2 dygn.

Handen upp alla som vill ha köttbullar på påskbufféen!
Handen upp alla som vill ha köttbullar på påskbufféen!

Köttbullar, ca 4 port

1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 gul lök
500 g blandfärs
salt, peppar

Blanda ströbröd och vatten och låt svälla ca 10 min. I med en finriven gul lök, 500 g blandfärs (nötfärs går också bra), salt och peppar efter smak. Blanda och forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten. Stek i rikligt med smör. Vänd köttbullarna och skaka stekpannan ordentligt under tiden så att de håller sig runda och fina. Stek tills de är klara, ca 7-10 minuter beroende på hur stora de är.

Ägghalvor.
Ägghalvor.

Ägghalvor med majonäs och räkor, 8 halvor

4 ägg
24 färska, skalade räkor
Majonäs på tub

Koka äggen i ca 8 minuter. Skala och dela på hälften. Lägg med gulan uppåt. Klicka ut majonäs på varje ägghalva och toppa med räkor.

Dryck till påsk!
Dryck till påsk!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *