Fazer Brainhow
I veckan var jag på en mycket intressant pressfrukost om framtidens mat. Det är Fazer som nu riktar uppmärksamheten mot hjärnan genom att presentera sitt projekt Fazer Brainhow. Det har varit mycket fokus på vad och hur vi ska äta för att kroppsligt må bra. Nu riktas fokus mot hjärnan. Din hjärna förtjänar lika mycket omtanke som din kropp.
Fazer Brainhow (inte Brainshow som jag trodde när jag först läste inbjudan) är ett projekt som bygger på forskningsbaserad förståelse för hur kost och livsstil, alltså mat, sömn, mental och fysisk aktivitet påverkar vår hjärna. Vi lever allt längre och får mer analytiska arbetsuppgifter. Det gör att vikten av psykiskt välmående och ha förmågan att tänka ökar. Vår moderna livsstil kräver med andra ord allt mer från våra hjärnor genom alla faser i livet.
Projektet bedrivs genom öppen innovation med stöd i forskning. För närvarande pågår tre kliniska studier i samverkan med universitet i Sverige och Finland. Inom ramen för Fazer Brainhow träffas aktörer i livsmedelssektorn, startups inom foodtech och den akademiska världen för olika typer av samverkan. Aktörerna i nätverket kan alla dra lärdomar från forskningsresultaten i arbetet med att utveckla framtidens mat. Fazer själva har tex som mål att utifrån resultaten lyfta fram vissa produkter som har positiv påverkan på vår förmåga att behålla fokus under dagen. De planerar också en guide där man får hjälp att göra mer hjärnvänliga val enligt ”brain food”-kost.
Under frukosten fick vi höra mer om konceptet samt några av de kliniska forskningsstudierna som just nu pågår. På plats fanns både forskare och trendanalytiker som spånade om framtiden. Riktigt intressant och än mer intressant blir det att ta del av resultaten när studien är klar! Några saker tar jag med från morgonens samtal, där inte någon specifik produkt ville pekas ut. Frukosten är viktig. Lunchen ska man försöka äta tidigt, tex vid 11-tiden, gärna en lättare lunch (vad lättare är har jag ingen aning om). Fylla sedan på med ett ordentligt mellanmål senare under dagen bestående av tex frukt och bär, nötter och frön och produkter med långsamma kolhydrater. Drick inget vatten (eller annan dryck) i samband med måltiden. Fyll istället på regelbundet under dagen. Det får blodsockret att hålla sig på en jämnare nivå.
Frukosten vi bjöds på tål verkligen att nämnas. Jag som älskar frukost var i frukosthimlen! Dessutom otroligt instagram-vänlig frukost, haha! Avokado- och äggmackor på rågbröd, rågbröd med färskost och grönsaker, overnight oats med nötter och blåbär, olika smoothies, juice, te och kaffe. Såååå gott!
Senaste kommentarer