Fiskhamburgare

Nu var det ett bra tag sen vi lagade till fisk hemma. Så här i grilltider fastnar vi lätt i ”kött-träsket”. Men å andra sidan är vi köttmänniskor, framför allt Mattias. Går vi ut väljer vi båda oftast kött, eller hamburgare om man vill äta mera budgetmat. Min favoritfisk är annars röding. Och lax. Mums!

Torsk blev kvällens fisk. Den mixades ner tillsammans med goda ingredienser till en fin fisksmet som jag formade till hamburgare. Receptet hittade jag på Kryddburkens blogg. Salladslöken plockade vi från vår odling på tomten (lyx, lyx).

Till fiskburgarna använde vi de tillbehör vi har till vanliga hamburgare. Bröd, ost, bacon, sallad, tomat, rödlök, rädisor, paprika, guacamole, grillsås, mango raja, bearnaisesås, senap, ketchup och hamburgerdressing. Fiskburgarna var jättegoda och kul att variera sig lite från de vanliga köttfärs-hamburgarna.

FIskburgare, 6 stora eller 8 normalstora fiskburgare

800 gram torskfilé
3 salladslök
½ finhackad habanero (jag tog 1 tsk sambal oelek)
2 msk potatismjöl
2 ägg
½ pressad citron
Några färska kvistar timjan (jag uteslöt detta)
2 tsk burger smoke eller annan rökig krydda
2 tsk trocomare örtsalt (jag tog vanligt salt)
Grovmalen svartpeppar

Tina fiskfiléerna i kylskåpet och dom är frysta. Skär i kuber. Skölj löken och dela chilin på hälften. Lägg ner i matberedare och kör till en fin smet tillsammans med potatismjöl, ägg, citronsaft och timjan. Vänd upp i en bunke och rör ner kryddorna. Låt gärna stå i kylskåpet en timme innan du formar dom till runda burgare så smeten får svälla lite. Forma sen till biffar och grilla först på hög värme så de snabbt får yta, då blir de lättare att vända och de går inte sönder lika lätt. Grilla sedan på indirekt värme tills dom är genomstekta. Servera med önskade tillbehör.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Emma-Lou skriver:

    Mmm, det där ser verkligen gott ut!

    Hej!

    Vad roligt att du är med och tävlar om resan till Danmark med hotellövernattning och presentkort till två restauranger!

    Vill bara hojta till om att du får tävla precis hur många gånger du vill, bara du har ett nytt grilltips såväl som ny motivering per tävlingsbidrag du bidrar med.

    Läs detta inlägg om hur tävlingen går till:

    http://finest.se/userBlog/entry.php?uid=41025&beid=1773027

    /Emma-Lou Pesonen, http://www.finest.se/emma-lou

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *