Fjällmat

Snön har fullkomligt vräkt ner här i Stockholmsområdet under veckan. Jag har trotsat vädret och cyklat från huset ner till pendeltåget flera dagar denna vecka, ca 5-10 min cykelvägen. Mysigt – nej, men det går snabbare än att gå och bussarna går bara en gång i halvtimmen (storstadsproblem?!).

Det är inte långt kvar till jul och därmed inte långt kvar till vår traditionella julvecka i fjällen. Det ska bli härligt!

Det finns viss mat jag förknippar med våra fjällveckor och det är till exempel fiskpirog och kreolsk gryta. Dessa rätter står nästan alltid på menyn då. Mycket goda rätter! Inspirerad av snö och fjäll blev det just kreolsk gryta till middag ikväll. Varmt, gott och mättande!

I det recept jag brukar följa ska man ha 4 små kabanosskorvar. Jag hade inte det hemma och ersatte det med 3 större Traditional beef-korv från Taylor & Jones (korvarnas Rolls Roys). Riktigt fin och smakrik korv.

Till grytan serverade jag ris och grönsaker. Riktigt gott!

Kreolsk gryta, 4-6 port

600 gram fläskfilé
4 små kabanosskorvar
1 dl syltlök
1/2 dl syltlöksspad
1 hackad grön paprika
5 cl balsamvinäger
4 dl grädde
salt och peppar

Skiva köttet, krydda med salt och peppar. Stek sedan och lägg i en gryta. Skiva korven, stek den och lägg den i samma gryta som köttet. Tillsätt syltlök, syltlöksspad, paprika, grädde och balsamvinäger. Låt koka ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt ris.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *