Fjällmat
Snön har fullkomligt vräkt ner här i Stockholmsområdet under veckan. Jag har trotsat vädret och cyklat från huset ner till pendeltåget flera dagar denna vecka, ca 5-10 min cykelvägen. Mysigt – nej, men det går snabbare än att gå och bussarna går bara en gång i halvtimmen (storstadsproblem?!).
Det är inte långt kvar till jul och därmed inte långt kvar till vår traditionella julvecka i fjällen. Det ska bli härligt!
Det finns viss mat jag förknippar med våra fjällveckor och det är till exempel fiskpirog och kreolsk gryta. Dessa rätter står nästan alltid på menyn då. Mycket goda rätter! Inspirerad av snö och fjäll blev det just kreolsk gryta till middag ikväll. Varmt, gott och mättande!
I det recept jag brukar följa ska man ha 4 små kabanosskorvar. Jag hade inte det hemma och ersatte det med 3 större Traditional beef-korv från Taylor & Jones (korvarnas Rolls Roys). Riktigt fin och smakrik korv.
Till grytan serverade jag ris och grönsaker. Riktigt gott!
Kreolsk gryta, 4-6 port
600 gram fläskfilé
4 små kabanosskorvar
1 dl syltlök
1/2 dl syltlöksspad
1 hackad grön paprika
5 cl balsamvinäger
4 dl grädde
salt och peppar
Skiva köttet, krydda med salt och peppar. Stek sedan och lägg i en gryta. Skiva korven, stek den och lägg den i samma gryta som köttet. Tillsätt syltlök, syltlöksspad, paprika, grädde och balsamvinäger. Låt koka ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt ris.
Senaste kommentarer