Fläskytterfilé med löksky
Många känner inte till skillnaden mellan fläskytterfilé och fläskfilé. Fläskytterfilé är väl putsad, benfri kotlettrad från bakre delen av grisen. Den kan serveras hel, i skivor, som stek, strimlad i wok eller gryta, utbankad till schnitzel eller tunt skivad till rulader. Fläskfilén är den möraste biten på grisen. Den sitter under kotlettraden och på insidan av ryggbenet. Fläskfilén är en uppskattad och mör köttbit som med fördel kan stekas, grillas eller tillagas i ugnen.
Jag tycker fläskytterfilén påminner mycket om fläskkotlett och jag brukar ofta tillaga dessa på liknande sätt. Kvällens middag blev just fläskytterfilé. Denna gång experimenterade jag genom att bara bryna köttet i panna och tillaga den klar i ugnen med lite krispig topping. Påminde om smaken av julskinka, det är ju samma topping!! Jag älskar löksås och valde att göra en nyttig löksky till köttet som fick mycket god smak och passade perfekt till köttet och såsen. Allt serverades med potatis, grönsaker och lingonsylt. Faktiskt riktigt, riktigt gott!
Fläskytterfilé med löksky, 4 port
600 g fläskytterfilé
1 dl senap
1 äggula
2 tsk maizena
2 msk ströbröd
1 1/2 dl köttbuljong
balsamvinäger
2 gula lökar
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skär köttet i skivor. Bryn köttet i varm panna med smör, några minuter på var sida. Krydda med salt och peppar efter smak. Lägg köttskivorna i en ugnssäker form. Blanda senap, äggula och maizena. Bred senapsblandningen på köttskivorna. Strö på ströbröd. Sätt in formen högt upp i ugnen ca 10-12 eller tills köttet är genomstekt och har fått fin färg.
Vispa ur pannan med köttbuljong. Smaka av med balsamvinäger. Skiva den gula löken tunt och rör ner det i buljongen. Låt koka ihop i några minuter.
Servera med kokt potatis eller ris.
Senaste kommentarer