Limpa när den är som bäst
Middagen ikväll gick verkligen inte av för hackor. Riktig traditionell husmanskost som går hem hos både stor och liten. Middagen bestod av en riktigt saftig, smakrik och god köttfärslimpa serverad med kokt potatis, brunsås, grönsaker, hemgjord lingonsylt och senap. En rätt jag kan tänka mig äta om och om igen utan att tröttna i första taget!
Köttfärslimpa, 5-6 port
1 kg nötfärs
1 1/2 dl ströbröd
3 dl mjölk eller vatten
2 ägg
3 msk lökfond
salt och peppar
skalad och riven gul lök
Blanda mjölk eller vatten med ströbröd i en bunke och låt svälla i minst 5 minuter. Rör sedan ner fond, ägg, salt och peppar i smeten. Fräs löken, blanda ner den och köttfärsen. Forma smeten till en limpa och lägg den i en ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25 min.
Brunsås
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl lättmjölk
1 1/2 dl vatten
1 msk lökfond
1 1/2 tsk soja
1 tsk balsamvinäger
Lingonsylt
salt och peppar
Vispa ut mjölet i mjölk och vatten i en kastrull. Koka upp med fond, soja och balsamvinäger. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och lingonsylt.
Mums, älskar husmanskost!
Kram