Frossa i hallon

Frossa i hallon

Frossa i hallon

Hallon är verkligen sommar! Hallonsäsongen håller på fram till augusti och är efterlängtad av många. Jag har turen att ha ett vildhallonställe som ligger nära huset. Där plockar jag några liter år efter år. Se till att frossa i hallon om du kan. De vackra röda bären är fulla med fibrer som gör en mätt och magen glad. Dessutom innehåller hallon massor av sunda antioxidanter som både skyddar mot cancer och stärker immunförsvaret. Hallonen har faktiskt en topplacering bland de mest immunförsvarsstärkande livsmedlen som finns. Immunförsvaret stärks ännu mer av hallonens höga innehåll av C-vitamin. 250 gram täcker dagsbehovet.

Hallon gör en också mätt. Der beror bland annat beror på bärens kolhydratinnehåll. De upptas ganska långsamt vilket ger längre mättnadskänsla. Mättnaden förstärks dessutom av det höga fiberinnehållet.1 00 gram av bären täcker cirka en femtedel av det dagliga fiberbehovet. Det fyller magen samtidigt som det gör att matsmältningen fungerar väl. Avsaknaden av fett och proteiner håller kaloriinnehållet på en ganska låg nivå för den som vill tänka på vikten.

Självklart ska man passa på att njuta av bären rakt upp och ned som de är. Gärna solmogna direkt från busken! Passa också på att göra hallonsylt, Nyttiga muffins med hallon och kardemumma, Sagolikt god hallonpaj, Chokladchiapudding med nyttig hallonparfait, Hallonsmoothie, som topping på tex en smoothiebowl etc. Själv började jag med att göra hemgjord lättsockrad hallonsylt. Resten av bären frös jag in för framtida användning. Älskar att ha frysen full med frukt och bär!

Lättsockrad hallonsylt

Lättsockrad hallonsylt

Nyttig och god hallonsylt.

Nyttig och god hallonsylt.

Lättsockrad hallonsylt

500 gram färska hallon
250 g syltsocker
1/2 tsk vaniljpulver

Rensa och skölj bären. Häll ned i kastrull och blanda i syltsockret. Rör runt. Koka upp och låt koka i 2-5 minuter beroende på hur fasta bären är. Ta grytan från värmen och skumma väl. Låt stå i 15 minuter, rör några gånger under tiden.

Häll upp på varma, rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *