Pepparkaksgranola till julfrukosten

Pepparkaksgranola till julfrukosten

Pepparkaksgranola till julfrukosten

Perfekt till frukost, som gå-bort-present eller julklapp.

Perfekt till frukost, som gå-bort-present eller julklapp.

Att frukost är ett av mina favoritmål kan väl inte ha undgått er. Jag älskar bröd med pålägg, croissanter, fil/yoghurt/kvarg med goda flingor och toppings, ägg och en stor balja te. En lugn skön frukost kan vara bland det mysigaste som finns. Den kan ätas i sängen, vid bordet (gärna med tända ljus under den mörka årstiden) eller i en hotellmatsal. Normalt sett äter jag frukost framför datorn på jobbet 5 av 7 dagar i veckan så helgfrukosten och utefrukostarna blir sköna och goda avbrott i vardagen.

Granola älskar jag. Pepparkaksgranola till julfrukosten är ett givet inslag. Har ni ännu inte testat att göra granola med pepparkakor är det dags att ta tag i saken nu för det är otroligt gott. Man gör bara vanlig hemgjord granola på det sätt man föredrar själv (bjuder på några förslag nedan) och kryddar med pepparkakskrydda. Sen smular man ner pepparkakor, mängd beroende på smak och tycke. Häll upp i vacker burk och servera till jul, eller varför inte året om.

I goodiebagen jag fick hem från julbordet ute på Arlanda fanns det med en påse hemgjord pepparkaksgranola från Clarion Hotel Arlanda airport som också var gudomlig. En fin mix mellan knaprigt, mjukt, sött och syrligt och full med julens smaker. Jag har också fått receptet från Scandic Hotels på den goda granola jag åt när jag och familjen besökte Kolmården för ett par veckor sedan som jag delar med mig av nedan.

Här har du recepten på tre hemgjorda granola som jag brukar göra och som verkligen är goda. Hemgjord granola 1, hemjord granola 2, hemgjord granola 3,

Pepparkaksgranola från Clarion Hotel Arlanda Airport (och ett av de godaste fröknäcken jag nånsin ätit som kommer från Wenngarn).

Pepparkaksgranola från Clarion Hotel Arlanda Airport (och ett av de godaste fröknäcken jag nånsin ätit som kommer från Wenngarn).

Hemgjord pepparkaksgranola, Clarion Hotel Arlanda airport

Havregryn, socker, smör, sirap, kokos, russin, pumpafrön, solrosfrön, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika.

Knaprig granola, Scandic Hotels

200g havregryn
200 g rispuffar och fröer (tex chiafrön, linfrön, solroskärnor)
Kryddning med tex kanel, kardemumma, kokos
4 msk koncentrerad äppeljuice
1 1/4 dl rapsolja
4 msk honung
Topping i form av torkad frukt och/eller nötter

Förslag på kryddning:
Kanel och kardemumma
Vanilj och kokos

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och alla blöta i en annan. Nötter går bra att rosta men torkad frukt kan lätt brännas, så fördela ner dessa efter rostningen. Rör sedan samman alltihop och fördela ut på en plåt med bakplåtspapper, ca 0,5-1cm tjockt. Rosta i ugn på 150 grader i 30 minuter. Låt svalna på bakplåtspappret.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.