Pepparkaksgranola till julfrukosten
Att frukost är ett av mina favoritmål kan väl inte ha undgått er. Jag älskar bröd med pålägg, croissanter, fil/yoghurt/kvarg med goda flingor och toppings, ägg och en stor balja te. En lugn skön frukost kan vara bland det mysigaste som finns. Den kan ätas i sängen, vid bordet (gärna med tända ljus under den mörka årstiden) eller i en hotellmatsal. Normalt sett äter jag frukost framför datorn på jobbet 5 av 7 dagar i veckan så helgfrukosten och utefrukostarna blir sköna och goda avbrott i vardagen.
Granola älskar jag. Pepparkaksgranola till julfrukosten är ett givet inslag. Har ni ännu inte testat att göra granola med pepparkakor är det dags att ta tag i saken nu för det är otroligt gott. Man gör bara vanlig hemgjord granola på det sätt man föredrar själv (bjuder på några förslag nedan) och kryddar med pepparkakskrydda. Sen smular man ner pepparkakor, mängd beroende på smak och tycke. Häll upp i vacker burk och servera till jul, eller varför inte året om.
I goodiebagen jag fick hem från julbordet ute på Arlanda fanns det med en påse hemgjord pepparkaksgranola från Clarion Hotel Arlanda airport som också var gudomlig. En fin mix mellan knaprigt, mjukt, sött och syrligt och full med julens smaker. Jag har också fått receptet från Scandic Hotels på den goda granola jag åt när jag och familjen besökte Kolmården för ett par veckor sedan som jag delar med mig av nedan.
Här har du recepten på tre hemgjorda granola som jag brukar göra och som verkligen är goda. Hemgjord granola 1, hemjord granola 2, hemgjord granola 3,
Hemgjord pepparkaksgranola, Clarion Hotel Arlanda airport
Havregryn, socker, smör, sirap, kokos, russin, pumpafrön, solrosfrön, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika.
Knaprig granola, Scandic Hotels
200g havregryn
200 g rispuffar och fröer (tex chiafrön, linfrön, solroskärnor)
Kryddning med tex kanel, kardemumma, kokos
4 msk koncentrerad äppeljuice
1 1/4 dl rapsolja
4 msk honung
Topping i form av torkad frukt och/eller nötter
Förslag på kryddning:
Kanel och kardemumma
Vanilj och kokos
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och alla blöta i en annan. Nötter går bra att rosta men torkad frukt kan lätt brännas, så fördela ner dessa efter rostningen. Rör sedan samman alltihop och fördela ut på en plåt med bakplåtspapper, ca 0,5-1cm tjockt. Rosta i ugn på 150 grader i 30 minuter. Låt svalna på bakplåtspappret.
Senaste kommentarer