Good Food – Glutenfritt, fräscht, ekologiskt och grönt
Nu börjar sommaren och semestern närma sig sitt slut för de flesta. De härliga lediga dagarna fyllda med ryggläge i hängmattan, umgänge, god mat, dricka, tilltugg och efterrätter har säkert satt sina spår i form av ett par extra kilon. Bara hälsosamt tycker jag! Men till hösten vill vi ta nya tag, både vad gäller matvanor och träning. Gymmen och löparspåren kommer återigen vara proppfulla och förhoppningsvis blir träningen bestående och en naturlig del av vår vardag. Det är aldrig försent att börja!
Vad gäller mat har det kommit ut massor av bra kokböcker med recept och inspiration för att äta både nyttigt och gott. I mitten på augusti kommer ytterligare en. Good Food – glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin av Kristin Kaspersen utgiven av Bonnier Fakta. En bok jag fullkomligt förälskade mig i och sträckläste från pärm till pärm. Den kommer att få stå på hedersplatsen bland kokböcker hemma. Det fanns massor av underbara recept och jag riktigt längtar efter att få laga till och njuta av dessa. Ett har jag redan lagat och säger bara wow!
Kristin vill med boken ge oss råd hur man kan tänka för att välja bättre mat och hur man gör det enklare att laga bra mat även när tiden är knapp. Det är viktigt för både stor som liten med mat som är nyttig och smakar gott. Vi måste ge våra kroppar vad de behöver för att orka med att leva ett aktivt, långt, bra liv. Det är inte så svårt att komma igång som många tror. Tänk precis som med träningen – gå inte ut stenhårt med att träna fem dagar i veckan. Börja lugnt för att sedan öka, både vad gäller antalet träningstillfällen och intensitet. Vad gäller maten – börja med att byta ut en råvara i taget och vänj dig vid de nya konsistenserna och smakerna. Man måste våga prova och smaka sig fram. In och botanisera i hyllorna i mataffären. Utbudet av nyttiga produkter av olika slag i helt vanliga mataffärer har fullkomligt exploderat. Om man varje gång man handlar och lagar mat gör ett val som är bättre än tidigare är man på rätt väg.
Kristin har pga krånglig mage skippat både gluten och laktos och recepten är därför just gluten- och laktosfria. Det får just henne att må mycket bättre, magen fungerar bättre och hon får helt annan energi. Det är dock viktigt att se till sig själv, vad mår just du bra av. Vi är alla olika. Även här pröva dig fram.
Boken är uppdelad i tre delar kan man säga. I första delen berättar Kristin om sin matresa och hennes aktiva matval. Hon skriver vilka råvaror hon alltid har hemma för att laga bra och hälsosam mat samt gör en snabb genomgång av sina favoritråvaror och hur dessa kan användas. Andra delen består av en receptdel uppdelad i underkapitel som vardagsmat, frukost, mellanmål, sötsaker, dryck och bak.
I sista delen får vi veta vilka råvaror som passar bra ihop och vi får tips på hur vi på ett enkelt sätt kan införa dessa nya bättre mat- och träningsvanor i våra liv.
Boken ger verkligen många bra tips och inspiration på god och hälsosam mat. Kapitlet om godaste vardagsmaten blev omedelbart min favoritdel. Varenda recept vill jag sätta igång och laga! Även bland de övriga recepten hittade jag många guldkorn som garanterat kommer testas framöver! Det är goda, fräscha råvaror som används i recepten och bilderna får det riktigt att vattnas i munnen. Allt ser så läckert ut. Det jag också gillar skarpt är att recepten bara ska ses som förslag och inspiration. Vi får nämligen bra tips på hur man kan variera receptet och göra andra spännande kombinationer!
Det första receptet jag testade att laga till var torkade tomater med citron. När tomater torkas i ugnen får de en extra ljuvlig och söt smak. Tomterna håller cirka en vecka i kylen och flera veckor om man täcker dom med olja. Hur goda som helst! Jag använde mig av extra fina och dyra tomater på kvist och olivolja med citronsmak från Saltå Kvarn. Tomaterna passar utmärkt till allt från äggröra, lax-, fisk-, kött- och kycklingrätter!
Torkade tomater med citron
1 citron
250 g körsbärstomater
2 msk olivolja
1 tsk honung
1 msk färsk timjan eller oregano
salt, svartpeppar
Tvätta citronen, riv skalet och spara det. Pressa 1 msk citronsaft. Dela tomaterna på mitten och blanda med olja, citronsaft och honung. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper med snittsidan uppåt. Krydda med örter, salt och peppar. Baka 175 grader i ca 1 timma tills de är halvtorkade. Låt svalna. Blanda med citronskalet.
Det låter som ett jättegott recept! Jag har inte testat att baka tomater i ugn på låg värme och lång tid, så det är väl dags nu 🙂