Nyttiga våfflor med vaniljkvarg och hallon

Häromdagen fick Gustaf önska precis vad han ville till lunch. Hemgjort eller hämtmat, valet var fritt! Svaret på vad han ville ha kom blixtsnabbt, våfflor. Våfflor fick det bli till honom och mig. Våfflor är så gott! Vi hade alla ingredienser hemma till en klassisk våffellunch – allt från ingredienser till smeten och tillbehör som hemgjord sylt, spraygrädde, kvarg till färska bär. Men varför göra onyttiga våfflor när man kan göra nyttiga våfflor och servera dessa med nyttiga tillbehör som kvarg och bär?!

Nyttiga våfflor.

Nyttiga våfflor.

Jag experimenterade mig fram och lyckades göra helt underbara, frasiga och nyttiga våfflor som var minst lika goda som de vanliga (om inte godare). Så varför baka onyttiga när man kan göra nyttiga våfflor som är lika goda?!

Nyttiga våfflor med vaniljkvarg och nyplockade bär.

Nyttiga våfflor med vaniljkvarg och nyplockade bär.

Både nyttigt, gott och vackert!

Både nyttigt, gott och vackert!

Våfflor med sylt och grädde!

Våfflor med sylt och grädde!

Fyra stycken var fick vi i oss utan problem! Gustaf åt sina med grädde och sylt, jag åt med vaniljkvarg och nyplockade hallon. Tänk att något så nyttigt kan vara så gott! (Om sanningen ska fram åt jag bara två våfflor på det nyttiga sättet, Gustafs variant såg så lockande ut och det var min sista semesterdag, så två blev med grädde och sylt – alltså mums det med. Man måste få lyxa till det!!!)

Nyttiga våfflor, ca 8 laggar

2 dl dinkelmjöl (hälften dinkelsikt, hälften dinkel fullkorn)
2 krm salt
1/2 tsk bakpulver
2 ägg
3 dl lättmjölk
4 msk rapsolja

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt hälften av mjölken och vispa. Häll därefter i resten av mjölken, äggen och oljan och vispa slätt. Grädda i smort våffeljärn tills de är gyllenbruna. Servera med kvarg och färska eller tinade bär.

Våfflor, ca 10 laggar

100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver

Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.