Gravad lax och dillstuvad potatis

Det var länge sedan jag skrev ihop en riktig veckomeny med tillhörande inköpslista. Under sommaren har vi ätit det vi varit sugna på och många gånger har vi ätit ute på restaurang eller köpt hem mat då orken och inspirationen trytit. Vi har också varit borta en hel del och då har vi haft med sallad eller pannkakor eller liknande, alternativt grillat något lättare, blivit bjudna på mat eller ätit på restaurang.

Även om vi inte haft någon veckomeny har jag ofta haft en plan i huvudet för vad vi ska äta under veckan. Detta baserat på vad som funnits i kyl och frys. Den här veckan har min tänkta plan helt ruckats. Ikväll skulle vi egentligen ha ätit tacos, i morgon skulle jag gått på bio med min mamma och ätit ute och Mattias och barnen skulle ha ätit köttfärssås och spaghetti, torsdag lax och potatis och fredag låg helt öppen för förslag.

Ikväll var alltså planen att äta tacos. Filippas älsklingsrätt! Filippa kommer dock inte att äta hemma ikväll då hon ska leka och äta hos en kompis. Då tar vi tacos på fredag istället till Filippas stora glädje. Man vill ju inte göra sin älskade dotter besviken!

Biobesöket imorgon måste ställas in då det på kvällen är upprop med tillhörande picknick i Filippas skola. Det kan man inte missa så biobesöket får vi skjuta på till nästa vecka. Ingen av mina planerade rätter passar som picknickmat så vi kommer att köpa med oss matiga smörgåsar från Subway.

Då laxen redan var förberedd måste den pga de ändrade planerna ätas idag. Det blev gravad lax och dillstuvad potatis till middag. Detta trots att vi åt fisk och potatis igår. Mig spelar det ingen roll då jag älskar fisk! Dagens grönsaker blev gröna ärtor och bönor. Gravlaxsås på sidan om. ÅHHHH, vad GOTT det var!!! Jag älskar gravad lax. Jag kan äta hur mycket som helst!!! MUMS!!! Den dillstuvade potatis var också mycket krämig och god och passade superbra till fisken.

Gravad lax med dillstuvad potatis, 6 port (recept från Allt om mat)

LAX:
1 kg laxfilé
1/2 dl strösocker
1 msk lätt krossad vitpeppar
1 msk lätt krossad rosépeppar
1 knippa grovt hackad dill

POTATIS:
1 kg färskpotatis
1 dl vetemjöl
9 dl mjölk, 3 procent
1 1/2 msk smör
1 tsk salt
vitpeppar
1 dl fint hackad dill

Blanda samman salt, socker, peppar och dill. Dela laxfilén i två delar. Gnid in filéerna med 2/3 av blandningen och lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Placera i en skål med kant och strö över resten av kryddblandningen. Täck med plastfolie och ställ i kyl i 1 1/2–3 dygn. Vänd någon gång under tiden. När laxen legat några dagar är den färdig. Skiva den gravade laxen i tunna skivor.

Koka potatisen, det är gott om den inte är helt mjuk. Halvera den om den är stor. Smält smöret till stuvningen i en gryta, vispa ner mjölet och späd med mjölken under kraftig vispning. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dillen och sist potatisen. Blanda försiktigt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *